KiM: Pritvor za dva Albanca zbog sajber kriminala

Kosovski sudija naložio je pritvor za dvojicu osumnjičenih kosovskih Albanaca dok protiv njih traje istraga po zahtevu američkog Ministarstva pravde.

Izvor: Tanjug

Petak, 09.02.2018.

21:08

KiM: Pritvor za dva Albanca zbog sajber kriminala
Ilustracija: Thinkstock

Reč je o slučaju vezanom za sajber kriminal, uključujući krađu identiteta.

Besart Hodža (25) i Liridon Musliju (26) za koje je određen pritvor su među 36 osoba koje je američko Ministarstvo pravde optužilo pod sumnjom da su umešani u ilegalnu trgovinu ukradenim identitetima i nanošenje štete korisnicima interneta u vrednosti većoj od 530 miliona dolara, prenosi danas Rojters.

"Oni će ostati u pritvorskoj jedinici 30 dana", rekao je britanskoj agenciji kosovski tužilac Armend Hamiti.

Vlasti u Prištini su saopštile da američko Ministarstvo pravde traži da ta dva kosovska Albanca budu izručena SAD, ali američki Senat još nije odobrio sporazum o ekstradiciji sa Kosovom, navodi britanska agencija.

Uhapšeno je još 11 drugih osumnjičenih u okviru istog slučaja, u zemljama među kojima su SAD, Australija, Britanija, Francuska, Italija i Srbija, napominje Rojters.

Američko Ministarstvo pravde saopštilo je u sredu da su međunarodni organi za sprovođenje zakona uhapsili 13 osoba iz Srbije i sa Kosova, kao i iz SAD, Australije, Velike Britanije, Francuske, Italije, u okviru istrage o krađi identiteta na internetu na globalnom nivou.

"Današnje optužnice i hapšenja obeležavaju jedno od najvećih ikada krivičnih gonjenja preduzeća za sajber prevare, koje je preduzelo Ministarstvo pravde", rekao je u sredu v.d. pomoćnika državnog tužioca Džon Kronan.

Ministarstvo pravde SAD saopštilo je da su osumnjičeni umešani u mrežu sajber kriminala koja je operisala kao forum za diskusije na internetu poznat pod nazivom "Infraud".

Taj forum je, kako se navodi u saopštenju, upravljao visokotehnološkom šemom koja je olakšavama kupovinu i prodaju brojeva polisa socijalnog osiguranja, ličnih podataka, kreditnih kartica i lozinki ukradenih širom sveta.

Tu grupu, koja je radila pod sloganom "S verom u prevaru" (In Fraud We Trust) osnovao je 2010. Svjatoslav Bondareko, 34-godišnji Ukrajinac, kako stoji u optužnici, navodi Rojters.

MUP Srbije je juče saopštio da su pripadnici MUP-a, SBPOK-Odeljenja za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, u okviru velike međunarodne policijske akcije "Shadow Web" na suzbijanju visokotehnološkog kriminala, uhapsili M.K. (33) iz Beograda, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo pravljenje, nabavljanje i davanje drugom sredstava za falsifikovanje.

M.K. je, kako se sumnja, od 2010. do 2017. gogodine, kao član kriminalnog foruma na internetu „Infraud", pod korisničkim imenom „Golđungle" reklamirao prodaju, prodavao i davao na upotrebu sredstva za pravljenje lažnih platnih kartica na koje se unose elektronski podaci sa pravih platnih kartica oštećenih korisnika radi dalje zloupotrebe, kao i obrazaca za izradu lažnih platnih kartica i skeniranih platnih kartica, koje mogu poslužiti kao obrazac za izradu lažnih platnih kartica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: