Vučić: Došlo vreme da platimo cene iz prošlosti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Beogradu sa evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom i naveo da je "Mont Everest" pred Srbijom.

Izvor: B92

Sreda, 07.02.2018.

15:19

Vučić: Došlo vreme da platimo cene iz prošlosti
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžiæ

Vučić je istakao da “poglavlje 35 postoji samo za Srbiju i da nije postojalo ni za jednu drugu zemlju“.

Za “planine prepreka“ koje se nalaze pred Srbijom u pregovorima sa Evropskom unijom Vučić je rekao da je to pre svega "pitanje Kosova i Metohije, ali i granica sa Bosnom i Hercegovinom i Hrvatskom“.

“Da li su to za nas lake prepreke? Nisu, kao Himalaji su, ali ne bismo bili prvi koji su se popeli na Mont Everest“, istakao je Vučić.

Prema njegovim rečima, kao društvo možemo da pustimo da vreme prolazi ili da pokušamo da probleme rešavamo i da nakon toga zaista Srbija uđe u EU 2025. godine.

“U odnosu na četiri zemlje i jednu teritoriju, najteži zadaci su pred Srbijom. Došlo je vreme da donosimo odluke, da platimo određene cene iz prošlosti, da donosimo odluke i rešavamo probleme koje niko nije rešavao decenijama pre nas“, dodao je Vučić.

Vučić je naveo i da je reč o “toliko krupnim pitanjima da će građani morati da se izjasne o njima“.

“Da li vidimo budućnost u Evropi, za šta moramo da platimo određenu cenu, a koja nije imala, ili da ostanemo na ovome sada? Odlučiće građani i mi ćemo da poštujemo tu odluku. Ali neću da se krijem, već ću reći šta mislim da je najbolje za zemlju, a građani će reći da li je to fer ili nije“, istakao je Vučić.

Osim toga, on je naveo da “ne može Srbija tu da izgubi sve, a neko drugi da dobije sve“, već da rešenje mora biti rezultat kompromisa “u kojim će i jedni i drugi da izgube da bi bili zadovoljni“.
“Po prvi put neću da krijem od građana Srbije. U Sarajevu smo imali ideje, Bošnjaci su hteli drugačije. Prihvatili smo te njihove ideje, a onda su rekli - nećemo ni kako mi hoćemo. Dakle, džaba vam i to što ste uradili to što neko traži. A granicu sa Hrvatskom najbolje da ne komentarišem“, dodao je on.

O analizi strategije nije želeo da govori, kako je rekao, to neće uraditi danas, jer bi bilo komplikovano i opširno.

“Ta 2025. godina koja je pomenuta ne znači nam nikakve garancije, ali je veoma važna kao podsticaj građanima Srbije da znaju da smo radili neke važne stvari. EU je mesto gde nas privlače vrednosti pre svega, bolji ekonomski položaj za naše građane, ali to je pre svega najuspešniji mirovni projekat stvoren posle Drugog svetskog rata“, rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Vučić se posle donošenja strategije Evropske komisije za Zapadni Balkan zahvalio zvaničnicima EU - Federiki Mogerini, Donaldu Tusku, Žan-Klodu Junkeru.

“Strategija EU otvara prozor nade i šansi, a na nama je da budemo odgovorni i da radimo napornije. Nije više situacija ekonomski teška, ali će biti za 10 ili 15 godina, ako političke probleme ne rešimo. A ako ih rešimo, ekonomski ćemo kao raketa da rastemo“, naveo je Vučić.

Kako je rekao, Junkerove izjave su mnogo drugačije nego one iz 2013. ili 2014. godine.

Osim toga, Vučić se tokom obraćanja medijima zahvalio i Evropskoj uniji i, kako je rekao, “dragom Johanesu“ na tome što “ulaže mnogo truda i, za razliku od mnogih, razume situaciju na Balkanu“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

125 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: