BBC: Talibani pretnja za 70 odsto Avganistana

Talibanski borci, na koje su snage predvođene SAD potrošile na milijarde dolara pokušavajući da ih pobede, sada su aktivni u 70 odsto Avganistana.

Izvor: B92

Sreda, 31.01.2018.

22:30

BBC: Talibani pretnja za 70 odsto Avganistana
EPA-EFE/WATAN YAR

Oni potpuno pod kontrolom drže četiri odsto zemlje, navodi se u danas objavljenoj studiji BBC.

Rezultati višemesečnog istraživanja su pokazali da talibani sada kontrolišu ili prete većem delu teritorije nego što je to bio slučaj 2014. godine, kada su se povukle strane snage.

Avganistanska vlada, međutim, tvrdi da kontroliše većinu oblasti u zemlji.

Prema istraživanju, Islamska država je sada aktivnija u Avganistanu nego ikada pre, ali ipak nije toliko snažna kao talibani.

Ova studija nastala je na osnovu razgovora sa više od 1.200 ljudi iz svih oblasti Avganistana i pokazuje da talibani pod potpunom kontrolom drže 14 oblasti (što je četiri odsto teritorije).

Oko 15 miliona ljudi, što je polovina populacije, živi u oblastima koje su ili pod kontrolom talibana ili tamo gde talibani redovno izvode napade.

Avganistanska vlada kontroliše 122 oblasti, odnosno oko 30 odsto teritorije.

Rojters podseća da je u eksploziji kola hitne pomoći u Kabulu ubijeno više od 100 ljudi, a nedelju dana pre toga u napadu na hotel "Interkontinental", takođe u avganistanskoj prestonici, poginulo je više od 20 osoba, uključujući i četvoro američkih državljana.

Pentagon nije direktno komentarisao ovaj izveštaj BBC, ali je ukazao na poslednje podatke koalicije predvođene NATO prema kojima je 56 odsto avganistanske teritorije pod kontrolom ili uticajem avganistanske vlade.

BBC ističe da je nasilje u porastu od kako su međunarodne snage napustile Avganistan pre tri godine.

Više od 8.500 civila je, prema podacima UN, poginulo ili je povređeno u prvih devet meseci prošle godine

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: