"Ponudio sam im rešenje za ime MKD, nikog ne ugrožava"

Posrednik u razgovorima o novom imenu Makedonije Metju Nimec ne želi da otkriva koje je predloge za rešenje tog višegodišnjeg spora ponudio dvema stranama.

Izvor: Tanjug

Subota, 20.01.2018.

09:58

Ilustracija: Thinkstock

Ipak, kako kaže, nijedan ne ugrožava identitet zemlje.

U intervjuu za makedonsku televiziju Sitel Nimic jedino otkriva da je njegov predlog rešenja dostavljen vlastima Grčke i Makedonije i da je napisan na četiri stranice.

Potrebno je, kaže, vremena za razmišljanje tri-četiri dana, a zatim novi sastanak, ne isključujući pritom mogucnost da u međuvremenu poseti dve zemlje.

"Moj lični stav je da ponuđeni predlozi ne narušavaju pitanje identiteta, već naprotiv jačaju, jačaju identitet države i naroda”, rekao je Nimec i dodao da se tokom ovog procesa uverio da Makedonija ima identitet.

Makedonija, kaže, postoji 25 godina, a imala je identitet kao deo nekadašnje Jugoslavije, kao deo Kraljevine Srbije i Otomanskog carstva.

"Atina izlazi iz ekonomske krize, sigurnije i pokušava da igra veću ulogu u regionu. U Skoplju imamo novu vladu koja izgleda posvećena rešavanju problema", kaže Nimec.

Objašnjavajući svoj optimizam u pogledu rešavanja ovog spora, Nimec kaže da se čitav situacija promenila i da je vreme za rešavanje ovog pitanja, da je vreme za to bolje nego u prošlosti.

Pet predloga za novo ime Makedonije ostaje u opticaju i nakon sastanka u Njujorku predstavnika Skoplja i Atine, uz posredovanje predstavnika UN Metjua Nimeca, preneo je ranije portal Tema na albanskom jeziku.

Kako navode, reč je o imenima:Republika Nova Makedonija, Republika Severna Makedonija, Republika Gonja Makedonija, Vardarska Republika Makedonija, Republika Makedonija (Skoplje).

Osim toga, makedonski premijer Zoran Zaev izrazio je nedavno optimizam da će višegodišnji spor sa Grčkom oko imena Makedonije biti okončan, kako je rekao, dostojanstveno i rešenjem kojim će biti zadovljne obe strane - Atina i Skoplje.

"Vidim da se razvija i transparentan proces, mi želimo nacionalni konsenzus i kada rešenje bude pronađeno to ćemo potvrditi na referendumu", rekao je Zaev.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: