"Vučić rekao da će uvek bezuslovno braniti slobodu medija"

Evropska federаcija novinаra (EFJ) preporučila je srpskim vlastima da bezuslovno štite slobodu medija i da sve slučajeve ugrožavanja novinara brzo procesuiraju.

Izvor: B92

Petak, 19.01.2018.

19:33

Foto: Tanjug / Dragan Kujundžiæ

Na konferenciji za novinare nakon dvodnevne misije za utvrđivanje činjenica o slobodi medija i novinarskim pravima u Srbiji delegacija EFJ je preporučila da socijalni dijalog u medijima mora da bude uspostavljen.

Preporučeno je i da novinarima bude omogućen brži pristup informacijama od javnog značaja, da Savet za štampu bude ojačan i da rad na novoj medijskoj strategiji organizovan na potpuno transparentan način uz učeše novinarskih udruženja.

Posmatračku misiju je organizovala EFJ, u saradnji sa Medijskom organizacijom jugoistočne Evrope i Međunarodnim institutom za štampu, kao i svojim članicama u Srbiji - UNS-om, NUNS-om i Sindikatom novinara Srbije (SINOS).

Preporuke je na konferenciji za novinare saopštio predsednik EFJ Mogens Bliher Bjeregard, koji je najavio i da će zaključci o rezultatima posete biti naknadno objavljeni.

On je rekao da je delegacija EFJ tokom dvodnevne posete razgovarala i sa medijskim udruženjima i organizacijama, predstavnicima Vlade Srbije i predsednikom države Aleksandrom Vučićem, kako bi čula različita mišljenja.

"Uzeli smo u obzir sve što smo čuli", rekao je Bjeregard koji je naveo da se prva preporuka odnosi na oblast bezbednosti uključujući i rešavanje ubistava novinara u prošlosti. Prema njegovim rečima, neophodno je poslati jasne znake da sloboda medija mora bezuslovno da bude zaštićena, a slučajevi napada i ubistva novinara istraženi do kraja.

On je, povodom nove medijske strategije, naveo da EFJ preporučuje da širom zemlje budu organizovane javne konsultacije na pristojan i transprentan način, kao i da se obezbedi dovoljno vremena "za pristojnu debatu".

Predsednik EFJ je ocenio i da bi bilo dobro kada bi zaštitinik garđana "imao više alata i instrumenata" kako bi mogao bolje i efikasnije da radi u vezi medija.

Bjeregard je ukazao i da bi članovi radne grupe za bezbednost novinara, koju čine predstavnici medijskih udruženja, policije i sudstva, trebalo da uspostave i unaprede dijalog.

"Preporučujemo i da Savet za štampu bude ojačan, a ohrabrujemo medije da ga poštuju", rekao je Bjeregard.

Upitan o današnjem sastanku sa Vučićem, on je odgovorio da je to bio "dug i produktivan" razgovor.

"Rekao (Vučić) je da će svake nedelje braniti slobodu medija, ja sam dodao bezuslovno, a on je potom rekao bezuslovno", preneo je Bjeregard.

Predsednik EFJ je naveo i da smatra da je pozitivno to što je Vučić izrazio interesovanje za posetu delegacije EFJ Srbiji dodavši da su na sastanku pokrenute neke teme koje se tiču slobode medija.

Upitan da li je sa srpskim predsednikom razgovarao o "etiketiranju pojedinih novinara i nejednakom tretmanu medija od strane vlasti", Bjergard je odgovorio potvrdno i naveo i da je preneo Vučiću da svi novinari i mediji moraju biti na isti način tretirani.

Na pitanje novinara šta je Vučić o tome rekao, on je odgovorio: "Rekao je da on nikada ne odbja da ide na intervjue", što je, kako Beta navodi, “izazvalo smeh u Sali“.

"Vi ćete moći bolje da procenite ovu izjavu", rekao je zatim Bjeregard i najavio i da će EFJ posmatrati šta se dešava u Srbiji u vezi njihovih preporuka srpskim vlastima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: