Prokuplje: Bolnica liči na prihvatilište

U Opštoj bolnici "Dr Aleksa Savić“ često borave i građani ne samo prokupačke opštine već i ostalih, koji su socijalni slučajevi, piše prokupljenadlanu.rs.

Izvor: B92

Petak, 19.01.2018.

19:14

Prokuplje: Bolnica liči na prihvatilište

Bukvalno svakog dana je barem po par tih lica, a centri za socijalni rad koji treba da ih preuzmu, odlažu.

“Početkom novembra, tačnije 2. novembra zbog psihoze primljena je S.J. sa područja Leskovca. Hospitalizovana je na Odeljenje psihijatrije. Odmah smo poslali obaveštenje leskovačkom Centru za socijalni rad i obavestili ih. Ona je još uvek tu, iako joj je sada dobro, jer još nisu došli da je pruzmu. Iako smo im više puta slali zvanične dopise, bukvalno su nam rekli da je držimo na Odeljenju dok ne nađu mesto na kojem će da je smeste. Ona mora da pije terapiju, nije se javio ni jedan član porodice, ali nije više za bolničko lečenje. Ne možemo da je pustimo ni na ulicu i prosto zaista ne znamo šta da radimo“, kaže načelnik Odeljenja psihijatrije Opšte bolnice "Dr Aleksa Savić“ Valentina Stanković.

Trenutno je na ovom odeljenju tri lica koja su tu samo jer nemaju gde. Tako je i na Palijatalnom odeljenju bolnice.

“Svakodnevno imamo bar tri lica koja ne bi trebalo da budu u bolnici, ali nemaju gde. Trudimo se da im pomognemo, ali je ovo veliki problem. Trebalo bi da se malo više posveti pažnja obezbeđivanju boravišta za takve osob“, kazala je direktorka Opšte bolnice "Dr Aleksa Savić“ Snježana Arsić.

Prokupačkom Centru za socijalni rad je lokalni portal uputio pitanje zašto su ta lica u bolnici, ali nismo dobili odgovor. Leskovački Centar za socijalni rad nam je izašao u susret i potvrdio da osoba iz Leskovca boravi na Odeljenju psihijatrije bolnice u Prokuplju.

“Prvo zahvalni smo Bolnici što je primila S.J., jer je zaista nemamo gde. U međuvremenu smo kontaktirali kragujevačku Specijalizovanu instituciju „Pčelice“ i ovih dana dobili potvrdan odgovor da je žena primljena, ali se sada čeka slobodno mesto. Zaista je to veliki problem i nije jedini slučaj, ne samo ovde već i u čitavoj Srbiji. Oni se ne mogu ostaviti na ulici, ali su na žalost kapaciteti ustanova koje im ružaju smeštaj ograničene i tu počinje začarani krug“, kaže direktor Centra za socijalni rad Leskovac Boban Ilić.

Kada će se konačno J.S. zbrinuti za sada je neizvesno, kao i za ostala lica koja su, jer nemaju gde, zadržana u prokupačkoj bolnici. Na jučerašnji (četvrtak) dan ih je bilo deset.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: