Stejt department: Upozorenje prvog nivoa za BG i Srbiju

Američki Stejt department izdao je "upozorenje prvog nivoa" za putovanje u Beograd i Srbiju zbog prijavljene epidemije boginja, objavljeno je na Tviteru.

Izvor: B92

Petak, 19.01.2018.

18:50

Stejt department: Upozorenje prvog nivoa za BG i Srbiju
Ilustracija: Thinkstock

“Zdravstveno upozorenje za Beograd i Srbiju na Centru za prevenciju bolesti – upozorenje prvog nivoa za putovanje u Srbiju zbog prijavljene epidemije malih boginja“, piše Stejt deparment.

Osim toga, Centar za kontrolu i prevenciju bolesti ističe da su “zdravstveni zvaničnici u Srbiji prijavili epidemiju malih boginja".

“Male boginje su bolest koju izaziva virus koji se širi vazduhom disanjem, kašljanjem ili kijanjem. Virus malih boginja je veoma zarazan i može da opstane i do dva sata u vazduhu ili na nekoj površini. Simptomi su osip, visoka temperature, kašljanje i zaušen nos”, navodi se u njihovom saopštenju.

Zbog toga oni savetuju građane koji putuju u Srbiju da se zaštite na dva načina – da prime MMR vakcinu i da izbegavaju kontakt sa ljudima koji su bolesni.

“Bebe (od šest do 11 meseci) trebalo bi pre putovanja iz SAD da prime jednu dozu MMR vakcine, a odrasli i deca dve doze MMR vakcine u razmaku od najmanje 28 dana”, navode iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Takođe, oni savetuju lekare da bi trebalo da imaju male boginje u vidu kada leče pacijente sa temperaturom i osipom, naročito ukoliko je pacijent nedavno putovao. Institut za javno zdravlje Srbije “Milan Jovanović Batut“ saopštio je u četvrtak da je za tri i po meseca registrovano 1.114 slučajeva malih boginja u Srbiji.

Osim toga, iz Batuta ističu da je do sada dvoje pacijenata preminulo zbog komplikacija - tridesetogodišnji mladić u Beogradu i dvogodišnji dečak u Nišu.

Najmlađa obolela osoba je uzrasta jedan i po mesec, a najstarija 60 godina.

Većina obolelih osoba (93 odsto) je nevakcinisana, nepotpuno vakcinisana ili nepoznatog vakcinalnog statusa, ističu iz Batuta.

Od težih komplikacija malih boginja registrovana je upala pluća kod 141 obolele osobe.

Takođe, iz Kliničkog centra Srbije istakli su nedavno da su male boginje (morbile) dijagnostifikovane kod 13 zdravstvenih radnika.

"Većinа obolelih je nevаkcinisаnа ili je nepotpuno vаkcinisаnа protiv morbilа. Među obolelimа imа lekаrа, medicinskih sestаrа, lаborаtorijskih i rendgen tehničаrа i pomoćnog osobljа", rečeno je Beti u KCS.

Od oktobra prošle godine na snazi su pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama na teritoriji Srbije i intenzivno se sprovodi vakcinacija svih nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih osoba uzrasta od godinu dana do navršenih 14 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

78 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: