SAD spremne da se uključe u rešavanje spora Hrvatske i SLO

Amerika je spremna na eventualno uključivanje u rešavanju ganičnog spora Hrvatske i Slovenije u Piranskom zalivu, piše zagrebačk Jutarnji list.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 18.01.2018.

09:32

SAD spremne da se uključe u rešavanje spora Hrvatske i SLO
Foto: B92, arhiva

SAD su spremne da se uključe ukoliko dve saveznice u EU i NATO ovo pitanje ne reše na konstruktivni način.

To je, kako se navodi, rekao ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović po povratku iz SAD, gde je, između ostalog razgovarao i sa pomoćnikom američkog američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Ves Mičelom.

Božinović je ispričao da je Mičela posebno zanimao hrvatski stav o dinamici odnosa sa Slovenijom u svetlu odluke Arbitražnog suda.

Božinović kaže da ga je detaljno izvestio o genezi graničnog pitanja te izneo poznato hrvatsko stajalište, posebno istakavši da nije moguće sprovesti presudu Arbitražnog suda, koju Slovenija pokušava jednostrano da primini, kao i da Hrvatska se zalaže da bilateralno rešavanje ovog pitanja.

"Mičel je preneo očekivanja da dve saveznice u EU i NATO-u ovo pitanje reše na konstruktivan način, ali i izrazio spremnost da se, ukoliko to obe strane ocene uputnim, SAD eventualno uključi u postizanje dogovora. Najavio je posetu regionu u proleće ove godine", rekao je Božinović, prenosi Jutarnji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: