"Tragičan bilans, ovo nam se u Srbiji nikad nije desilo"

Više od 20 životinja otrovano je za manje od sedam dana u ataru sela Svilojeva, kod Apatina.

Izvor: O2

Sreda, 17.01.2018.

19:56

Među otrovanima je i deset ptica koje pripadaju strogo zaštićenoj vrsti, belorepani, krstaši i mišari, a otrovano je i devet šakala, lisica i pas. Nadležni istražuju ovaj slučaj.

Nije prošlo ni mesec dana od masovnog trovanja divljih životinja u Sremu, desilo se novo, još većih razmera, na drugom kraju Vojvodine, u ataru sela Svilojeva.

“Bilans trovanja kod Svilojeva u poslednjih pet dana je stvarno tragičan, imamo preko 20 jedinki strogo zaštićenih vrsta, to nam se u Srbiji stvarno nikada nije desilo”, kaže Marko Tucakov iz pokrajinskog Zavoda za zaštitu prirode.

Desilo se da životinje budu otrovane zabranjenim pesticidom furadanom, na šta se sumnja i u najnovijem slučaju.

Inspektori upozoravaju na razmere opasnosti upotrebe ovog pesticida.

“Kada jednom se postave otrovni mamci, njih je jako teško kontrolisati, jer ne znamo gde mogu da završe, može da završi u podzemnim vodama, najgroe je što trovanjem glodara ne završava se lanac time, već, kao što vidimo, taj se lanac širi”, navodi načelnik Inspekcije za kontrolu i zaštitu prirodnih dobara Nemanja Ivanović.

I tako su, osim šakala, otrovane i lisice, psi, retke ptice. To se ne dešava prvi put u ataru Svilojeva, kod Apatina. To područje stratište je strogo zaštićenih vrsta ptica već četiri godine, a toliko godina nadležni pokušavaju da pronađu ko truje životinje.

“To je tužan bilans stradanja divljih životinja, pored jednog malog sela, gde se svi znaju, gde na žalost jedne grupe druge štite i onemogućavaju u značajnoj meri otkrivanje počinilaca”, ocenjuje Tucakov.

Trovanje zaštićenih vrsta Srbiju je dovelo i pred Evropski sud.

“Moram da napomenem da je republika Srbija suočena sa tužbom pred Evropskim sudom upravo za trovanje ptica”, dodaje Ivanović.

Ukoliko bude nastavljen ovakav trend masovnog trovanja zaštićenih vrsta ptica, vrlo je moguće da ćemo neke od njih, poput orla belorepana, moći da vidimo jedino preparirane u depou Prirodnjačkog muzeja u Novom Sadu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: