"Srbska čast" pod lupom – paravojska ili humanitarci?

Organizacije "Srbska čast" iz Niša, koja ima ogranak u Republici Srpskoj, poslednjih dana u centru je pažnje medija i vlasti BiH.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 15.01.2018.

18:27

Screenshot/Prva

Pojedini zvaničnici i mediji okarakterisali su ovu organizaciju kao paravojnu, dok njeni predstavnici u RS tvrde da se bave humanitarnim radom.

Najpre je ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić izjavio da državne bezbednosne službe imaju informacije da udruženje "Srbska čast" radi na formiranju paravojnih formacija u Republici Srpskoj i dodao da će detaljan izveštaj biti dostavljen Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

"Posedujemo određena saznanja o postojanju parabezbednosne grupe, neka smo dokumentovali, i sve što imamo i čime raspolažemo dostavićemo Tužilaštvu", rekao je Mektić za regionalnu televiziju N1.

On je pitao kome je bitno da postoji jedna takva parabezbednosna grupa, ko ju je opremio, za koje potrebe, prema kome je usmerena i zašto je učestvovala u defileu 9. januara, povodom Dana RS.

"To znači da neko želi da je pokaže i da stavi do znanja da raspolaže grupom koja se eksponira i sa oružjem i sa uniformom i s nekom vrstom unutrašnje organizacije; Ko je finansira?", dodao je Mektić.

Sarajevski portal "Žurnal" objavio je članak o udruženju "Srbska čast" koji, kako je naveo, "regrutuju" osobe iz "kriminalnog miljea" koje će činiti okosnicu buduće paravojne formacije. Na Dan Republike Srpske pripadnici te jedinice su bili na ulicama Banjaluke. U tekstu se navodi da oni imaju direktnu podršku iz Moskve, te da su se prošlog meseca sastali s predsednikom RS Miloradom Dodikom i slikali se u sali Narodne skupštine Republike Srpske.

Članak o toj paravojnoj jedinici objavio je i londonski list "Gardijan".

Kabinet predsednika RS Milorada Dodika je demantovao formiranje paravojnih jedinica, nazivajući te informacije "opasnim".

Predsednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da Republika Srpska ima Ministarstvo unutrašnjih poslova i policiju kao regularnu formaciju, a da su priče da neko želi da formira paravojne jedinice samo bombastična nagađanja.

"Imamo regularnu formaciju u Srpskoj, što smo imali priliku da vidimo i na obeležavanju 9. januara - Dana Republike. Tu su bili Zastavni vod, Specijalna jedinica, Jedinica za podršku i sve ostalo što treba da prikažemo. Pažnja institucija, ulaganje i sve što je u vezi sa formacijama tog tipa usmereno je na naš MUP", rekla je Cvijanovićeva novinarima.

Premijerka tvrdi da je priča o paravojnim formacijama vezana za različitu vrstu podmetanja i nastojanje da se Srpska dodatno problematizuje.
"Toga nikad nije dosta Sarajevu i pojedinim strancima, pa se uvek nešto stavlja u nekakav kontekst. Sada su odlučili da nas stave u kontekst globalnih stvari i tuča koje se dešavaju na relaciji velikih sila. Mislim, da su sve predimenizionirali i počeli da izmišljaju neke stvari, a što se tiče institucija Srpske pažnja je usmerena na MUP", istakla je Cvijanovićeva.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske saopštilo je da prema raspoloživim saznanjima ne postoji Interpolova poternica za osobama bliskim organizaciji "Srbska čast".

MUP RS ne može dati podatak da li se protiv neke osobe vodi istraga ili ne, odgovorili su iz MUP RS na pitanje sarajevskog Dnevnog avaza da li se protiv organizacije "Srbska čast" vodi postupak.

"Prema raspoloživim saznanjima ne postoji Interpolova poternica u vezi sa osobama bliskim 'Srbskoj časti'", navli su iz MUP RS.

"Oružje nikakvo nemam, niti sam se slikao s oružjem"

Predsednik udruženja "Veterani Republike Srpske" Duško Vukotić je negirao navode koji su se ovih dana pojavili u javnosti o tome da njegovo i udruženje "Srbska čast" i ostale organizacije sa kojima sarađuju rade na formiranju paravojne formacije.

"Istovremeno, ukoliko se dokaže da neko želi da preko najboljih slučajno preživelih sinova RS gradi svoju političku karijeru, na lažima i obmana javnosti i da time krši, pre svega, Zakon o javnom redu i miru, stvarajući uznemirenost u celoj Bosni i Hercegovini i u širem regionu, onda taj mora da bude sankcionisan, rekao je Vukotić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

U najmanju ruku, mislim da bi bilo korektno da ako se ne dokaže tvrdnja Dragana Mektića, ministra bezbednosti BiH, bilo bi korektno da podnese ostavku na takvu odgovornu dužnost, rekao je Vukotić, prenele su agencije.

Vukotić je objasnio da je on uputio poziv u goste omladinskom klubu organizacije "Srbska čast", a u pitanju je pravno lice registrovano u Nišu u Srbiji, kao udruženju sa kojim imaju sporazum o saradnji od 2014.

"Desila se bespotrebna medijska pompa, ničim argumentovana", rekao je Vukotić.

Osim Vukotića, konferenciji za novinare prisustvovali su i Igor Bilbija, predsednik "Srbske časti", te Željko Milinković, predsednik Gradskog odbora Banjaluka organizacije "Veterani RS".

Bilbija je objasnio da je u Banjaluci u toku postupak registracije organizacije "Srbska čast".

"Nemamo ni članove, imamo simpatizere širom RS. Naše delovanje je humanitarnog karaktera i to je sve što radimo", rekao je Bilbija.

Odgovarajući na pitanja novinara, rekao je da su se u uniformama fotografisali sa članovima "Veterana RS" i nakon toga skinuli uniforme.

"Oružje nikakvo nemam, niti sam se slikao s oružjem", kazao je Bilbija, prenela je Agencija Anadolija.

Objašnjavajući kakvim humanitarnim radom se bave, Bilbija je rekao da od sredstava koja prikupe pomažu socijalno ugroženim osobama bez obzira na veru i nacionalnost.

Govoreći o skupu koji je održan u prostorijama Narodne skupštine RS, Vukotić je objasnio da je u pitanju bila osnivačka skupština organizacije potomaka veterana RS, održana 10. decembra prošle godine, na koju su, osim medija, bili pozvani i predstavnici studenata i političari.

Vukotić je rekao da će podneti tužbu protiv Dragana Mektića i novinara Slobodana Vaskovića i Avde Avdića, da dokažu ono o čemu govore i pišu.

"Nikome nismo pretili, ali nećemo dozvoliti da preko naših leđa neko vodi političku borbu etiketirajući nas i naše potomke. Borićemo se svim pravnim sredstvima da do toga ne dođe", dodao je Vukotić.

Šta pišu mediji?

Pripadnici paravojne organizacije "Srbska čast" iz Niša, koja ima ogranak u Republici Srpskoj, godinama vežbaju gađanje u Rusko-srpskom humanitarnom centru u Nišu, objavio je sarajevski portal Žurnal.

"Bratskom centru ponudili smo pomoć u vidu ljudstva. I da računaju na nas", napisano je na stranici "Srbske časti" 7. juna 2016. godine iznad fotografije na kojoj pripadnik te organizacije Bojan Stojković sa još sedmoricom ljudi pozira u tom centru u Nišu.

U tekstu Žurnala se navodi da je organizacija "Srbska čast" povezana sa "Noćnim vukovima", ruskim bajkerskim udruženjem bliskim predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, koje je na crnoj listi SAD zbog terorističkih akcija u Ukrajini.

Još se navodi da je predsednik RS Milorad Dodik odlikovao "Noćne vukove", dok su ruski veterani odlikovali "Srbsku čast".

Predstavnici "Srbske časti" su boravili u Banjaluci u decembru prošle godine, kada su primljeni u Narodnoj skupštini RS, kao i 9. januara, prilikom proslave Dana RS.

Na jednoj od brojnih objavljenih fotografija, na kojima poziraju u maskirnim uniformama, s njima u društvu nalazi se i čuvar logora Keraterm i haški osuđenik Damir Došen, navodi se.

"Mi se bavimo humanitarnim radom", izjavio je nedavno za regionalnu TV N1 vođa bosanske "Srbske časti" Igor Bilbija, nekoliko puta hapšen prijedorski kriminalac kojeg su još 2002. predstavnici UN u BiH označili kao saradnika "kralja prostitucije" Milorada Milakovića. Milaković je pobegao u Srbiju nakon što je osuđen u BiH, piše u tekstu.

Bilbija je sedeo u prvom redu u Narodnoj skupštini RS u decembru prošle godine, kada su veterani poslednjeg rata dodelili posebno priznanje predsedniku "Srbske časti" iz Niša Bojanu Stojkoviću, a na ulicama Banjaluke Bilbija je ponovo bio rame uz rame sa Stojkovićem 9. januara, tokom proslave Dana RS.

U tekstu se još navodi da "Garda Srbska čast" godinama neguje dobre odnose sa ruskim udruženjem "Naslednici pobede".

U decembru 2015, stoji u tekstu, u Nišu je predsednik "Srbske časti" Bojan Stojković primio delegaciju "Naslednika pobede", koju je predvodio general iz Moskve Valerij Vječeslavovič Kaljakin. Sastanku je prisustvovao i predsednik Udruženja veterana iz RS Duško Vukotić koji je, ujedno, i predsednik "Naslednika pobede" za Republiku Srpsku, dodaje se.

U Vesniku "Naslednika pobede", iz maja 2015, objavljene su fotografije na kojima članovi ovog udruženja poziraju sa Kozacima, među kojima je i Nikolaj Djakonov. Ovaj vođa Kozaka bio je jedan od organizatora proruskih paravojnih akcija na Krimu, a pred izbore 2014, sa još 130 Kozaka boravio je u Banjaluci. Iako su se predstavljali kao kulturni ansambl, Kozaci su, prema zvaničnim dokumentima, koji su, kako se navodi u posedu Žurnala, u BiH ušli u vozilima MUP-a Republike Srpske, navodi se u tekstu.

Srpska demokratska stranka (SDS) pozvala je predsednika RS Milorada Dodika i ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača da kažu kako je moguće da osobe sa policijskim dosijeima, koje se u medijima dovode u vezu sa teškim krivičnim delima, godinama budu pozivane na prijem u Vladi Republike Srpske povodom Dana republike i da učestvuju na svečanoj paradi.

Mediji u BiH objavili su fotografije pripadnika organizacije "Srbska čast" u Banjaluci 9. januara, povodom proslave Dana RS, fotografije u Narodnoj skupštini RS 12. decembra prošle godine, kao i fotografije sa pedsednikom RS Miloradom Dodikom.

Zajednička komisija za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na zatražila je od Ministarstva sigurnosti BiH i policijskih agencija u BiH informaciju o aktivnostima pripadnika organizacije "Srbska čast" i "Noćni vukovi" proteklih dana u Banjaluci, preneo je sarajevski portal Klix.ba.

Kako je izjavio član Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost PSBiH Hazim Rančić, od nadležnih se traži informacija da li je organizacija "Noćni vukovi" registrirovana, da li se radi o terorističkoj organizaciji, da li su pripadnici ove organizacije učestvovali u ratu u Ukrajini, da li su na "crnoj listi" SAD-a i EU te da li je pripadnike "Noćnih vukova" odlikovao predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Na inicijativu člana komisije Marija Karamatića biće zatražena i informacija o organizaciji koja je najavila proteste pred ambasadom Hrvatske u Sarajevu, u danu kada u zvaničnu posetu BiH dolazi predsednica Kolinda Grabar Kitarović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

94 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: