Vučić: Pogodile me reči Amfilohija, evo pitam vladiku...

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da ga nije pogodio apel za odbranu Kosova i Metohije već reči mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

Izvor: B92

Nedelja, 14.01.2018.

22:12

Vučić: Pogodile me reči Amfilohija, evo pitam vladiku...
Tanjug, arhiva

On je istakao i da ga je pogodio potpis episkopa raško-prizrenskog Teodosija na Apelu za odbranu Kosova i Metohije.

Vučić je za RTS rekao da ga je to pogodilo jer smatra da je dosta uradio za Crkvu, za južnu srpsku pokrajinu i istakao da za poslednje četiri godine nije smanjen broj srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji, kao i da nije bilo etnički motivisanih ubistava.

"To me pogodilo lično jer nisam to zaslužio. Amfilohije je izjavio nešto što misli da će se dogoditi, nešto u budućnosti a ne o nečemu što se dogodilo, pogodilo me lično to, veoma", rekao je Vučić.

On je kazao i da je najbolju izjavu na Amfilohije navode imao srpski patrijarh Irinej i da mu je na tome zahvalan.

"Nisam na vreme čuo izjavu patrijarha u Banja Luci. Ja sam to čuo tek u pet ili šest poslepodne i mislim da sam bio na ivici da suzu pustim, čak i da zaplačem i ne želim uopšte da sakrijem koliko su me onakve reči pogodile", rekao je Vučić.

On je dodao da ga ne pogađaju izjave političkih protivnika, da se njihovim izjavama smeje, ali da su ga izjave crkvenih velikodostojnika pogodile.

On je kazao i da nije siguran da li je episkop Teodosije potpisao Apel za obranu Kosova i Metohije, ali da ga to pogađa i pitao ga: "Koliko je neko pomogao srpskoj crkvi i Kosovu i Metohiji kao onaj kome je on ime hvalio, a zove sa Aleksandar Vučić".

Vučić je rekao da ga ne vređaju potpisi i reči "dežurnih rodoljuba" za čije vreme je Kosovo proglasilo nezavisnost i u čije vreme je izgubljena Crna Gora odnosno onih koji su spremni da gine i poslednji Srbin da bi se oni bogatili

"Ja nisam spreman da ginemo. Ja nisam plašljiv, ali neću da brinem ne samo za budućnost moje dece Danila, Milice i Vukana, već i vaše dece tako što ću da kažem - Idi ratuj, sukobljavaj se hoću da im sačuvam mir i budućnost", istakao je Vučić.

Govoreći o unutrašnjem dijalogu o Kosovu i Metohiji on je rekao da želi da se reši problem Kosova, ali da zna koliko su mu male šanse.

Upitan da li je rešenje pitanja Kosova i Metohije moguće u okviru Ustava, predsednik Srbije je rekao da se "plaši da rešenje nije moguće".

"Postavlja se pitanje da li imamo snage da govorimo istinu sami sa sobom i da zaštitimo ono što imamo, ali da se ne pravimo da sve na svetu pripada nama. Da li ćemo imati dovoljno snage plašim se", rekao je Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

78 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: