U Tunisu protest na sedmu godišnjicu revolucije

Tunis u senci demonstracija zbog mera štednje obeležava sedmu godišnjicu pobune u kojoj je je svrgnut dugogodišnji autoritarni vladar Zin el Abidin Ben Ali.

Izvor: B92

Nedelja, 14.01.2018.

10:36

U Tunisu protest na sedmu godišnjicu revolucije

Tunišani danas pozivaju na mirne proteste kako bi poručili novim liderima da nisu uspeli da reše probleme koji su doveli do revolucije.

Demonstranti žele da pošalju poruku da je prethodnih šest vlada kod građana urušilo nadu u socijalnu i ekonomsku pravdu.

Prethodnih dana u socijalnim protestima zbog budžeta koji predviđa rast cena poginuo je jedan čovek, a širom zemlje su uhapšene 803 osobe.

Svrgnuti predsednik Zine al Abidin Ben Ali napustio je Tunis 14. januara 2011. i pobegao u Saudijsku Arabiju približavajući zemlju demokratiji.

Narodna revolucija u Tunisu podstakla je talas prodemokratskih pokreta širom Bliskog istoka i Severne Afrike, poznatih kao Arapsko proleće, u kojima je palo nekoliko vlada i predsednika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: