Zeman spreman na debatu sa rivalom

Češki predsednik Miloš Zeman izjavio da je spreman na debatu sa Jiržijem Drahošom, bivšim predsednikom Češke akademije nauka, pre drugog kruga izbora.

Izvor: Tanjug

Subota, 13.01.2018.

23:15

Zeman spreman na debatu sa rivalom
Foto: GettyImages

Drugi krug predsedničkih izbora se održava za dve nedelje u toj zemlji.

Zeman nije učestvovao ni u kakvim javnim debatama pre prvog kruga glasanja, na kojem je osvojio najviše glasova, ali ne i većinu koja mu je potrebna kako bi izbegao drugi krug.

Zeman i Drahoš ušli su u drugi krug izbora, koji su zakazani za 26. i 27. januar pošto nijedan od devet predsedničkih kandidata nije osvojio većinu glasova u prvom krugu, prenosi AP.

Zeman nije uspeo da osvoji više od 50 odsto glasova u prvom krugu predsedničkih izbora, pa će za dve nedelje odmeriti snage sa Drahošom.

Rezultati prebrojanih glasova sa skoro svih biračkih mesta pokazuju da je Zeman osvojio 40 odsto glasova, a Drahoš 26 odsto, prenosi AP.

Drahoš (68) se zalaže za veću i dublju integraciju u Evropsku uniju "prve brzine".

Rojters ukazuje da je Zeman poznat po oštroj kritici imigracije iz muslimanskih zemalja, povezujući ih sa bezbednosnim pretnjama, a njegov reizbor oslikao bi evroskeptički stav većine Čeha i javno neprihvatanje migranata i izbeglica.

On je, kako se navodi, za vreme svog predsedničkog mandata, jačao odnose sa istočnim zemljama, poput Kine i Rusije, a zapostavio odnose sa zapadnim saveznicima.

Iako je funkcija predsednika više ceremonijalna, šef države ima važnu ulogu kada je reč o tome ko će formirati vladu, a kako se navodi, podrška Babiša Zemanu bila je očekivana jer je i Zeman podržao njega da formira vladu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: