Demonstracije protiv Trampa u Bernu

Više stotina pripadnika antikapitalističkih pokreta demonstriralo je u Bernu protiv dolaska predsednika SAD Donalda Trampa na ekonomski forum u Davosu.

Izvor: Beta/AFP

Subota, 13.01.2018.

21:20

Demonstracije protiv Trampa u Bernu
Foto: GettyImages

Noseći parole poput "pojedi bogate" i "borba protiv foruma, Trampa, kapitalizma", oni su istovremeno protestovali i protiv samog foruma koji će biti održan od 22. do 26. januara.

Iako su švajcarske vlasti upozoravale na rizik od "većeg nasilja" prilikom nedozvoljenog skupa, sve je proteklo mirno i bez incidenata.

Na demonstracije je pozvalo antikapitalističko udruženje RJG.

Ta grupa je danas popodne na svom sajtu objavila da je "uprkos jakom prisustvu policije i provokacijama policajaca u civilu, protest bio uspešno organizovan".

"Svetski ekonomski forum u Davosu se pravi da je platforma za predlaganje konstruktivnih rešenja za globalne probleme ali on jeste i ostaje skup za diskutovanje o sprovođenju neoliberalne agende", navodi RJG.

Bela kuća je u utorak saopštila da Tramp planira da poseti Davos, gde se svake godine okupljaju ljudi iz sveta međunarodne politike i biznisa da bi razgovarali o politici, ekonomiji i biznisu.

Peticiju pokrenutu u sredu pod nazivom "Trampe, nisi dobrodošao - drži se dalje od Davosa" do sada je podržalo skoro 13.000 potpisnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: