Zbog Krima 1.500 stranaca na "crnoj listi" UKR, ima i Srba

Zbog illegalnih poseta Krimu zabranu ulaska u Ukrajinu u 2017. godini dobilo je oko 1.500 stranaca, među kojima je oko 100 umetnika.

Izvor: B92

Subota, 13.01.2018.

11:38

Zbog Krima 1.500 stranaca na

To je saopštila ukrajinska pogranična služba.

Prema informacijama pres-službe pogranične službe Ukrajine, tokom protekle godine zabeleženo je oko 2.300 ilrgalnih ulazaka i izlazaka iz „okupirane“ teritorije Krima, a s početka 2018. godine već je počinjeno oko 30 takvih „prekršaja“, prenose ukrajinski mediji.

Navodi se i da u skladu sa zakonom Ukrajinie, u slučaju da stranci prekrše pravila prelaska administrativne granice sa Krimom, nije im dozvoljen ulazak u Ukrajinu i doneta je odluka o zabrani ulaska u Ukrajinu.

Podsetimo, u maju 2017. godine Služba bezbednosti Ukrajine odlučila je da na pet godina zabrani ulazak na teritoriju Ukrajine Aleksandru Šešelju, Milovanu i Dubravku Bojiću.

Ambasador Ukrajine u Srbiji Oleksandar Aleksandrović je kazao da je kazna za trojicu srpskih državljana izrečena zbog učestvovanja na svečanosti povodom "pripajanja Krima Rusiji".

"Prema dobijanim informacijama delegacija Srpske radikalne stranke kao i predstavnici drugih partija Srbije učestvovali su u takozvanim svečanostima povodom 'pripajanja Krima Rusiji', na kojim su se otvoreno i zvanično izjašnjavali za podršku i priznavanje Krima kao dela teritorije Rusije i pozivali su na uspostavljanje bilateralnih kontakata između Srbije i Krima", naveo je Aleksandrović.

Ukrajinski diplomata je ukazao da su pomenute osobe na taj način prekršile ukrajinski Zakon o privremeno okupiranim teritorijama.

Godinu dana ranije, istu zabranu je dobio i poslanik SNS Vladimir Đukanović, koji se već jednom našao na ukrajinskoj crnoj listi. On je i 2014. godine, zajedno sa svojim kolegom iz stranke Branislavom Blažićem, bio posmatrač izbora u Donjecku, koji nije priznala ni Srbija, ni EU, ni Ukrajina.

Zabranu ulaska u Ukrajinu ima i Sanda Rašković Ivić.

"Mene je Ukrajina stavila na crnu listu još u oktobru 2015. godine, kada sam bila u poseti Krimu. To je bilo vreme, međutim, kada su drastičnije mere bile pokrenute protiv mene i još nekoliko poslanika Skupštine iz Srbije", rekla je ona za "Danas". Sanda Rašković Ivić je 2015. godine bila na čelu Demokratske stranke Srbije.

2015. godine zabranjen je ulazak i funkcionerima DSS - Milanu Lapčeviću i Dragani Trifunović, koji su, takođe, boravili na Krimu. U isto vreme, tamo su boravili i Boško Obradović, lider Dveri, kao i Srđan Nogo.

Pročitajte još: Ukrajina spremna da sudi Kusturici

Podsećamo, Rusija je pripojila Krim u martu 2014. godine posle referenduma koje su vlasti u Kijevu i zapadne zemlje ocenile kao nezakonito glasanje. Posle tog pripajanja, Rusiji su uvedene sankcije Evropske unije i SAD, koje su i dalje na snazi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: