"Ova godina je ključna, vredi pročitati izveštaj o Rusiji"

Ambasador SAD Kajl Skot ocenio je da je odluka o neodržavanju parlamentarnih izbora dobra jer će parlament imati prostora da se bavi reformama.

Izvor: B92

Petak, 12.01.2018.

23:41

Tanjug, arhiva

On, naime, smatra da će 2018. biti ključna godina za napredak Srbije na putu ka Evropskoj uniji.

Evropska unija je, rekao je američki diplomata novinarima na prijemu u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije, jasno stavila do znanja da je posvećena priključivanju zemalja Balkana, da taj period do 2025. vide kao ključan.

"Ali, sa moje tačke gledišta, za Srbiju je 2018. od ključnog značaja. Mislim da ima puno prilika da se načini brz napredak na putu ka EU, da se ozbiljno uzmu pitanja koja su pokrenuta u Izveštajima Ek i reforme koje treba da budu sprovedene u Srbiji", rekao je Skot.

Na pitanje zbog čega je, po njegovom mišljenju, Srbija na vrhu liste evroskeptičnih zemalja i da li je i EU odgovorna za to, Skot je kazao:

"Politički lideri treba bolje da objasne sve benefite koje država već dobija, da je EU najveći donator, kao i da pruža pomoć i podršku Srbiji u procesu pridruživanja", istakao je.

On je priznao da su ljudi u Srbiji obeshrabreni, zbog dužine trajanja procesa, zbog problema sa kojima se suočava sama Unija, kao što je Bregzit i drugo.

"Zabrinuti su i u kom će smeru ići pridruživanje, između ostalog i zbog migrantske politike. Ali, mislim da je EU jasno poručila da je posvećena pridruživanju zemalja Zapadnog Balkana”, rekao je Skat.

Na pitanje da prokomentariše izveštaj američke administracije o "20-godišnjem napadu Vladimira Putina na demokratske institucije u svojoj zemlji i Evropi", te da Srbija treba da počne borbu protiv “malignog” uticaja Rusije, Skot je kratko poručio da je to dobar izveštaj sa dobrim detaljima.

"Vredi ga pročitati", zaključio je Skot.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: