Plenković Junkeru "stavlja na sto" šta misli o susedima

Hrvatski premijer Andrej Plenković će narednog meseca predsedniku EK Žan-Klodu Junkeru objasniti hrvatske stavove u vezi graničnog spora sa Slovenijom

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 11.01.2018.

12:54

Plenković Junkeru
Tanjug-Hina, arhiva

"Sredinom februara u dogovoru sa predsednikom Evropske komisije Junkerom imam dogovoren poseban sastanak sa njim i celim kolegijumom Komisije, gde ćemo staviti na sto sva relevantna pitanja koja su bitna za Hrvatsku u odnosu na naše članstvo u EU, pa i odnosima sa susedima", kazao je Plenković, prenosi Hina.

Navodi se da je Plenković dodao da će na toj sednici Evropske komisije "još jednom imati priliku da rastumačiti hrvatske stavove i pristup rešavanju graničnog spora sa Slovenijom".

Hina podseća da je sa Junkerom pre nekoliko dana razgovarao i slovenački predsednik Borut Pahor.

Navodi se da je Plenković u uvodnom delu današnje sednice vlade još jednom istakao da su hrvatske pozicije o graničnom sporu jasne i "čvrsto su komunicirane svim partnerima, pa i Sloveniji". "Ostajemo pri poziciji koja teži pronalaženju dogovornog rešenja za pitanje granice. Te poruke smo komunicirali našim partnerima u EU", rekao je Plenković.

On je kazao i da je "Hrvatska svim svojim potezima pokazala i visoku odgovornost i suzdržanost i čvrsto zastupanje hrvatskih interesa uz istovremeno uvažavanje dobrosusedskih odnosa i izbegavanje bilo kakvih jednostranih poteza koji mogu dovesti do incidenata".

Plenković je naveo i da je komunikacija sa ribarima u Savudrijskoj vali (Piranskom zalivu) jako dobra i da njihovi komentari "daju za pravo da je (hrvatska) država pristupila odgovorno na najbolji način".

Ljubljanski list "Delo" objavio je juče da će predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker pozvati do kraja januara na razgovore u Brisel premijere Slovenije i Hrvatske, Miru Cerara i Andreja Plenkovića.

Vodeći slovenački dnevnik piše da se Junker uključio u rešavanje arbitražnog spora izmedju Slovenije i Hrvatske, pošto je zvanični Zagreb odbacio ranije predloženu predsedničku misiju potpredsednika Komisije Fransa Timermansa sa kojim Hrvatska nije želela da razgovara. List piše, pozivajući se na izvore, da je to u Komisiji izazvalo nezadovoljstvo.

Slovenački predsednik Pahor boravio je u utorak u Briselu i zatražio da EU zatraži sastanak dvojice premijera, koji bi se dogodio uz posredovanje Unije. Pahor je novinarima rekao da je sagovornike u Briselu opomenuo da Hrvatska neprihvatanjem sprovođenja arbitražne odluke zapravo krši pristupni ugovor s Evropskom unijom i pravo Unije, što što bi moglo biti osnov za eventualnu tužbu protiv Hrvatske.

Slovenija ne odustaje od primene arbitražne presude i smatra da je i Hrvatska u obavezi da je poštuje. Ukoliko, međutim, Hrvatska odbije da primeni arbitražni sporazum, Slovenija nema izbor i u tom slučaju bi Evropskoj komisiji uputila pismo, što bio uvod u moguće pokretanje postupka pred sudom EU u Luksemburgu.

Prema predviđenoj proceduri, Komisija ima obavezu a na takvo pismo bi na takvo pismo trebalo da odgovori u roku od tri meseca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: