Predrag Marković izabran za predsednika Skupštine Srbije

Izvor: B92

Četvrtak, 04.03.2004.

09:08

Default images

Skupština Srbije izabrala je u četvrtak funkcionera G17 plus, Predraga Marković, za novog predsednika parlamenta. Za njega su glasali svi prisutni, sem poslanika Srpske radikalne stranke. Za nove potpredsednike skupštine izabrani su Dušan Petrović iz Demokratske stranke i Emilija Krstić iz DSS-a. Predrag Marković je novinarima rekao da će u zakonskom roku raspisati predsedničke izbore. Taj rok je, od izmena zakona o izboru predsednika, 60 dana od stupanja na snagu tog akta. "Tokom sledeće nedelje ću razgovarati sa predsednikom Ustavnog suda da bismo tačno protumačili sve zakonske rokove, da ne bi bilo nekih dilema, a u međuvremenu ću razgovarati sa šefovima političkih partija i poslaničkih grupa u skupštini", dodao je Marković.

Predsednik DS-a, Boris Tadić, izjavio je da se u njegovoj stranci još ne razmišlja o predsedničkim izborima. On je naglasio da trenutno ne postoji mogućnost da se na tim izborima DS nađe zajedno sa DSS-om i G17 plus: "Svakako nećemo statirati u kukuruzu kada su predsednički izbori u pitanju, već ćemo vrlo ozbiljno promisliti o tome koji je naš stranački i državni i nacionalni interes. Da je postojala politička odgovornost tri stranke koje sada formiraju vladu, o svim aspektima zajedničkog nastupa dogovorili bismo se na vreme. Činjenica je da nije postojala takva volja i ta okolnost mene navodi na zaključak da je napravljen dogovor sa SPS-om da zajednički nastupe na predsedničkim izborima. Ja sam u razgovoru sa Ivicom Dačićem saznao da i on ima predsedničke ambicije i nije nemoguće da on bude zajednički kandidat stranaka demokratskog bloka na izborima".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: