Masovno trovanje životinja u Sremu FOTO

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije otkrilo je masovno trovanje divljih životinja u Sremu. Društvu su slučaj prijavili lovci iz Vitojevaca.

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.12.2017.

16:25

Masovno trovanje životinja u Sremu FOTO
Foto: DZPPS

U ataru sela Vitojevci u opštini Ruma otrovano je 19 životinja, među kojima su i dva orla belorepana.

Kako je za B92.net rekao Milan Ružić iz Društva, sumnja se da su životinje otrovane furadanom, ali su leševi životinja prosleđeni na detaljne analize.

“Leševi životinja, kao i iznutrice koje su nađene sa tom nekom bojom prebačeni su u Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, a oni bi u skladu sa dogovorom i ugovorm koji imaju trebalo to sve da proslede na analizu u Veterinarski institute u Novom Sadu. Oni su nadležna institucija koja treba da odradi laboratorijske analize. Nakon toga ćemo konkretno znati koji je uzročnik u pitanju. Mi možemo sa velikom verovatnoćom da sumnjamo da je u pitanju fudaran”, rekao je Ružić.
Foto: DZPPS
On je dodao da je ranijih godina bilo mnogo ovakvih slučajeva i da se u svakom slučaju ispostavilo da su životinje otrovane na isti način.

“Prosto neko je namerno koristio furadan ili karbofuran. Svi otrovi koji su nađeni testirani su na različite vrste pesticide i u svakom slučaju je bio furadan. Verovatno je i sada to u pitanju”, naveo je.
Foto: DZPPS
Dodaje, međutim, da će se sačekati da se urade analize, ali kao otežavajući problem navodi to što je kraj godine.

“Dodatni problem može biti taj što je kraj godine. I što barem kako su nama usmeno rekli, fond koji je Ministarstvo predvidelo za analize otrova je potrošen, tako da to može malo da potraje, oni moraju da raspišu tender. Neki leševi otrovanih životinja stoje u zamrzivačima duže od godinu dana i to je onda ogroman problem, jer ako se podnosi tužilaštvu, ono neće raditi bez validnih dokaza, a ne može da ima dokaze ako Institut ne radi svoj posao”, naglasio je Ružić.

Za osam godina zabeleženo je 60 slučajeva masovnog trovanja, a samo jedna osoba do sada je snosila pravne posledice.

Inače, pesticid furadan je u EU i Srbiji zabranjen, ali na našim njivama i dalje ubija životinje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: