Vučić: Mi smo mali i ponosni, hvala Rusima na tri stvari

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u Moskvi da su "Srbi mali, ali ponosan narod koji visoko ceni ruku prijateljstva" Rusije.

Izvor: B92

Utorak, 19.12.2017.

16:59

Vučić: Mi smo mali i ponosni, hvala Rusima na tri stvari
Foto: Tanjug

Vučić je nakon sastanka sa predsednikom Putinom rekao da je sa njim imao i razgovor u četiri oka, tokom kog je razgovarano o "svim oblastima".

"Razgovori su bili sadržajni i konstruktivni, unapredili smo odnose i učvrstili poverenje", rekao je Vučić tokom obraćanja u Kremlju u delu koji je bio "poruka građanima Srbije".

Vučić je prethodno govorio o sastanku na ruskom i uglavnom je ponovio stavove koje je Srbija više puta iznosila.

Vučić je tako rekao da se Srbija nikada nije mešala, niti ima nameru da se meša u unutrašnje stvari Rusije, zatim je rekao da Beograd, bez obzira na evropski put Srbije, nikada neće uvesti sankcije Rusiji, kao i da je Srbija vojno neutralna.

"Znam da to nema veliki značaj u Rusiji, jer smo mi mala zemlja, ali moja dužnost je da kažem da niti je Srbija uvela, niti će ikada uvesti sankcije Rusiji. Siguran sam da ćemo to uspeti jer smo suverena i nezavisan država. Mi smo mali narod i jedan od retkih koji se pravedno i časno ponaša u odnosu prema ruskim prijateljima", rekao je Vučić.

On se posebno zahvalio predsedniku Rusije Putinu na odnosu prema Srbiji, rekavši da se ruska strana drugačije ponašala pre dolaska Putina na vlast.

"Želim da predsedniku Putinu zato poželim sreću na predstojećim izborima", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da je Srbija posebno zahvalna Rusiji i Putinu na tri stvari.

"Prvo, što je Rusija u julu 2015. uložila veto u SB UN na predlog rezolucije o Srebrenici zbog čega Srbi nemaju žig genocidne nacije na čelu. Drugo, što samo zbog podrške Rusije Srbija ima mogućnost da se bori za Kosovo i Metohiju politikom mira, a treće zato što je Srbija dobila podršku da kao vojno neutralna zemlja, koja ne želi u bilo koji savez uključujući NATO, obnovi avijaciju i očuva neutralnost", rekao je Vučić.

Vučić je rekao i da je uputio poziv svom kolegi da dođe u Srbiju, kao i da očekuje da se osim na ekonomskom planu "poboljšaju rezultati" u razmeni u kulturi i sportu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: