Stefanović o nasilju na "derbiju": Ne bih u teorije zavere

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da će "u najkraćem roku izaći sa svim informacijima o neredima na derbiju".

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 18.12.2017.

13:54

Stefanović o nasilju na
Ilustracija: Tanjug / Rade Preliæ

Kako kaže, “u ovom trenutku se svakako čini da postoji značajna upletenost kriminogenog faktora".

Prema njegovim rečima, postoji sumnja da je u pitanju više od obračuna navijača.

"Ne bih ulazio u teorije zavere, nemamo informacije da je neki obaveštajni faktor umešan u to, došli smo do informacija koje ukazuju da postoji umešanost kriminalnih faktora ne samo domaćeg, već iz regiona. Da bismo bili sigurni šta je bio cilj nećemo da izlazimo još dok nemamo sve informacije", rekao je Stefanović.

Ministar policije navodi i da trenutno nije poznato da li je “kriminogeni faktor” umešan kao organizatori ili inspiratori događaja.

"Imamo dosta podataka, ali mi ne možemo da pratimo šta rade strane zemlje. Sa kolegema iz BIA i sa policijama drugih država pokušaćemo da dođemo do više informacija o licima koja su sada zadržana kod nas, a dovode se u vezu sa nasiljem na derbiju. Očekujem da u vrlo kratkom roku imamo dovoljno informacija za tužilaštvo, da mogu da kvalifikuju dela", rekao je Stefanović.

On navodi da “postoji dosta svedoka i sve ide u pravcu razrešenja”, a sumnja se i da je postojao još neki razlog osim "klasičnih želja navijačkih grupa za preuzimanjem tribina i poslova vezanih za to".

Ministar kaže da ne zna tačno koliko se lica nalazi u pritvoru, ali da ih je bilo šest, te da misli da je sada jedan manje.
Na pitanje o izjavi predsednika Vučića da je "možda bilo nekih propusta", Stefanović kaže da će sve biti analizirano na sednici Saveta za koordinaciju službi bezbednosti.

"Sačekao bih da vidimo šta se to definiše kao propust, svakako da nije sve bilo idealno, kada se tako nešto dogodilo. Pošto je to sve vezano za istragu, sačekajmo da vidimo šta se desilo, pa da vidimo i ko je popustio", rekao je Stefanović.

Kako kaže, “ne može svaki stranac koji dođe u Beograd da se proverava ako nema istoriju izvršenih kriminalnih dela u Srbiji”, jer je onda samo strani državljanin koji je sa dokumentima ušao u zemlju, a "ne možete pratiti svakog stranca".

Na pitanje da li je država spremna da objavi “totalni rat huliganima”, Stefanović je rekao da je saglasan da država treba da pooštri kaznenu politiku, ali da i “javnost treba da vrši pritisak da se uhapšeni adekvatno i kazne”.

"Kada uhapsimo nekoga ko ilegalno nosi oružje i on onda dobije 10 meseci uslovno, to nije dobra politika. Ja ne mogu da utičem na rad sudija, jer oni rade nezavisno i po svom uverenju, ali se ne slažem i ja bih određivao maksimalne kazne. Ako ste došli u Srbiju da nekom razbijete glavu i nabodete nožem onda treba da dobijete takvu kaznu da to nikom drugom ne padne na pamet, to je jedini način da ljudi to više ne rade", rekao je Stefanović.

Upitan za ime F. K. koji se, prema “dobro obaveštenim neimenovanim izvorima” u medijima pominje kao organizator nemira na derbiju i "naslednik Luke Bojovića", Stefanović je rekao da je to ime poznato policiji.

"Ne bih sada ulazio da li je bio organizator ili ne, postoje određene sumnje, ali čekamo analizu i imamo saznanja i o njemu", kazao je Stefanović.

Malo zvaničnih informacija o tome šta se zaista desilo

Ubrzo nakon početka 156. večitog derbija između Partizana i Crvene zvezde na stadionu JNA došlo je do velikih sukoba na južnoj tribini na kojoj su Partizanovi navijači. Sukob je trajao gotovo petnaestak minuta, a nakon toga na atletsku stazu je izbačena grupa momaka sa brojnim ranama i skinutih do pojasa, a među kojima je bilo i potpuno golih.

MUP Srbije je u kratkom saopštenju dan nakon derbija potvrdio da su među povređenima i stranci.

Brži su bili i domaći i hrvatski mediji koji su objavili i identitet izgrednika iz Hrvatske i njihove kratke biografije, a zatim je iz hrvatskog ministarstva spoljnih poslova stigla informacija da je u neredima učestvovalo i nekoliko državljana Hrvatske.

Zbog čega je došlo do sukoba i ko je sve u njemu učestvovao i dalje nije poznato. Zvaničnih informacija i dalje nema, a jedna od teorija jeste da je do incidenta došlo u okviru "borbe za prevlast" na južnoj tribini, gde su sukobljene dve grupe tzv. navijača crno-belih.

Tu tezu potkrepljuje i činjenica da se u grupi "iscepanih" huligana vidi jedna osoba sa kaišem na kom se nalazi grb navijačke grupe Partizana "Južni front".

Pojedini beogradski mediji u današnjim izdanjima navode i da je haos na "večitom derbiju" izazvan u režiji "stranih agenata", pozivajući se na "neimenovane izvore" i "dobroobaveštene izvore". Pozivajući se na takve izvore, mediji su pisali da su strani državljani dobili po 10.000 evra da izazovu sukob, da je druga strana imala plaćenike među svojim redovima uz pomoć kojih su uspeli da se odbrane, kao i da je sve organizovao "Škaljarski klan".

Iz Tužilaštva je navedeno da su se Splićani na saslušanju branili ćutanjem, dok je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da su neka od tih lica "već počela da govore o tome kako su dobili novac, koliko novca", a da će o tome govoriti nadležni organi.

U sukobima navijača ili u incidentima oko stadiona živote je do sada izgubilo više ljudi, a među njima su Aca Radović, Bojan Majić, Petar Sedlak, Dejan Dimitrijević, Bris Taton, Ivan Perović, Aleksandar Jaćimović...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: