Radovan Jelašić guverner NBS

Izvor: B92

Četvrtak, 26.02.2004.

11:17

Default images

Skupština Srbije u sredu je većinom glasova izabrala Radovana Jelašića za novog guvernera Narodne banke Srbije. Izabrani su i novi članovi Saveta centralne banke, na čijem će čelu biti Vojin Bjelica. Jelašić je rekao da će rukovodstvo NBS raditi na uspostavljanju tržišta novca, jačanju tržišta obveznica stare devizne štednje i najavio ubrzanu privatizaciju u bankarskom sektoru i rigoroznu reviziju poslovanja banaka. "Kada je reč o kursu dinara, veoma je važno sagledati kraktoročna kretanja na tržištu šest do osam meseci, ali je važno i da Vlada krene s konkretnim koracima, prvenstveno u vezi s trgovinskim deficitom. Treba privući investicije i ubrzati privatizaciju, jer samo tako i na dugi rok možemo postići dugoročnu stabilnost", kaže on.

Pre glasanja o novom guverneru Skupština je van snage stavila odluku o izboru guvernera Kori Udovički i članova Saveta NBS, donetu 22. jula prošle godine. Kori Udovički se u sredu obratila javnosti upozorenjem da ta odluka nije skladu sa Ustavom i da će zbog toga reagovati i međunarodna javnost. Ona je dodala da je od Ustavnog suda Srbije zatražila da hitno odluči o ustavnosti odluke Skupštine Srbije, a Jelašić je pozvao taj sud da se što pre izjasni o tom slučaju.

Predsednik USS Slobodan Vučetić za B92 kaže da je taj sud dobio predstavku kojom se traži ocena ustavnosti člana Poslovnika Skupštine o situaciji u kojoj, zbog zloupotrebe poslaničkih kartica, može biti poništeno glasanje. Iako će sud već u četvrtak taj predmet uvrstiti u tekući rad suda, Vučetić kaže da odluku ne treba očekivati tako skoro. “Sledi izrada referata o tome, a pošto je to akt Skupštine, USS je dužan da od Skupštine traži odgovor povodom tih spornih pitanja. Minimalan rok za traženje odgovora je mesec dana, a ukupna procedura ne bi mogla trajati manje od oko 50 dana”, kaže Vučetić. On dodaje da bi o posledicama odluke USS moglo da bude reči tek pošto ona bude doneta, ali da je do tada legalno izabran guverner onaj za kog je glasala Skupština, a to je Radovan Jelašić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: