Ko je Hrvat osumnjičen za napad na Banske dvore?

Pilot Davor Lukić, hrvatski državljanin iz Požege, bio je jedan od šestorike koja je učestvovala u napadu na Banske dvore 1991. godine.

Izvor: Jutarnji list

Subota, 16.12.2017.

12:45

Ko je Hrvat osumnjičen za napad na Banske dvore?
screenshot

Kako piše “Jutarnji list“, u vreme bivše države radio je Jugoslovenskom ratnom vazduhoplovstvu (JRZ) s bazom u Zadru.

Seća ga se, kako se navodi, starija generacija pilota. Penzionisani vojni pilot Vladimir Zarić, koji i danas živi u Zadru, seća se Lukića još iz osamdesetih godina. Kaže kako je bio “dobar ili čak jako dobar vojni pilot“.

“Leteo je na Super Galebu (Soko G-4), a ja na običnom Galebu (Soko G-2), tako da i nismo leteli zajedno, ali viđao sam ga. Nismo se nikad previše družili. Još krajem osamdesetih bio je, kako da se izrazim, pomalo politički obojen i nije skrivao svoju privrženost JNA i srpskoj strani. Sećam se da je neko vreme bio i nastavnik u Centru za teorijsku obuku pilota“, rekao je Zarić, inače veteran i dobrovoljac u Domovinskom ratu.

Kaže da nikad neće zaboraviti pogled kojim ga je Lukić prostrelio kada je, kao i mnogi drugi hrvatski piloti, napustio JNA kako bi se priključio hrvstakim vojnim snagama, prenosi “Jutarnji“.

“Tako me je mrko gledao da se toga sećam i danas. Nakon toga ga nikada nisam ni video ni čuo. Ja sam kasnije radio i kao vojni obaveštajac. Sećam se da sam radio izveštaj o stanju vazduhoplovstva JNA, te sumirao borbeno stanje i broj aviona i pilota koji su bili u bazi u Udbini. Odatle je krenuo JNA napad na Banske dvore, tamo su bili avioni koji su kasnije žestoko napadali i Zadar. Među pilotima u Udbini bio je i Davor Lukić, tako da me nije iznenadila informacija što je baš on učestvovao u napadu na Banske dvore“, rekao je Zarić.

Istakao je kako više nije bio u kontaktu s Lukićem, a zna ono što i drugi – da najverovatnije živi i radi kao civilni pilot u Južnoafričkoj Republici.

Da podsetimo, hrvatska policija održala je u sredu konferenciju povodom završetka istrage o raketiranju Banksih dvora koje se dogodilo pre 26 godina. Optuženo je šest majora JNA.

U tom napadu poginula je jedna osoba, četiri su povređene, srušen je deo krova Banskih dvora, a skoro sve prostorije su oštećene. Dva jugoslovenska borbena aviona oko 15 časova ispalila su na zgradu šest raketa, jedna je pogodila palatu, a ostale su pale na susedne zgrade.

U trenutku napada prvi hrvatski predsednik Franjo Tuđman razgovarao je u zgradi sa Stipom Mesićem i Antom Markovićem, tadašnjim predsednicima jugoslovenskog predsedništva i vlade.

Za napad je okrivljeno šest visokih činovnika JNA, pet iz Srbije i jedan iz Hrvatske.

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović navela je da pravda treba stići, “možda nekad i kasno, ali je dobro da stigne“.

General bivše JNA Ljubomir Bajić kaže da se ne boji ničega i da je spreman da odgovara, ali svojoj državi.

General je, kao tadašnji komandant Petog vazduhoplovnog korpusa, naredio raketiranje Banskih dvora, oktobra 1991. godine. Kaže da se ne boji ničega, da je to uradio za svoju domovinu i svoj narod.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: