"Bizarno – 26 godina kasnije Srbi optuženi zbog Tuđmana"

Hrvatska policija održala pres-konferenciju povodom završetka istrage o raketiranju Banskih dvora koje se dogodilo pre 26 godina. Optuženo šest majora JNA.

Izvor: index.hr

Sreda, 13.12.2017.

10:48

B92, arhiva

Kako prenosi Index.hr, cela konferencija protekla je u pomalo “bizarnom tonu”, s obzirom na činjenicu da je policija organizovala konferenciju povodom završetka kriminalističke istrage o događaju koji se dogodio pre punih 26 godina.

Radi se o događaju od 7. oktobra 1991, kada su avioni Jugoslavenske narodne armije raketirali i teško oštetili Banske dvore, sedište hrvatske vlade, u kojima je tada bila i rezidencija prvog hrvatskog predsednika Franje Tuđmana i u kojoj se on nalazio u trenutku napada.

U tom napadu poginula je jedna osoba, četiri su povređene, srušen je deo krova Banskih dvora, a skoro sve prostorije su oštećene. Dva jugoslovenska borbena aviona oko 15 časova ispalila su na zgradu šest raketa, jedna je pogodila palatu, a ostale su pale na susedne zgrade.

U trenutku napada Tuđman je razgovarao u zgradi sa Stipom Mesićem i Antom Markovićem, tadašnjim predsednicima jugoslovenskog predsedništva i vlade.

Na današnjoj pres-konferenciji hrvatska policija je saopštila da su za taj napad prijavljeni bivši majori i general-majori bivše protivvazdušne odbrane JNA.

"Podnosimo krivičnu prijavu protiv šest osoba, pet državljana Srbije i jedne osobe koja je državljanin Hrvatske”, rekao je Ante Gudelj, načelnik Uprave kriminalističke policije.

“Tih šest osoba je prijavljeno za ubistvo pripadnika najviših državnih tela u pokušaju. Drugo kazneno delo za koje se ta šestorica sumnjiče je ratni zločin protiv civilnog stanovništva", dodao je Gudelj.

Pošto se optuženi ne nalaze u Hrvatskoj, za njima će se raspisati međunarodne poternice, a biće pokrenute i druge radnje, rekao je Jurica Ilić iz Županijskog državnog tužilaštva.

Na pitanje novinara zašto im je trebalo 26 godina da završe istragu, iz policije i tužilaštva su rekli da je slučaj bio veoma složen i da se posebno intenzivirao 2016. kada su dobili ključne informacije. Takođe, kako je rečeno, optuženi su najviši vojni zvaničnici, oko kojih postoji zid ćutanja.

Pravosudni organi Srbije nisu učestvovali u istrazi, takođe je rečeno. “Morate imati u vidu da su i prijavljeni i deo svedoka visoko rangirani činovnici JNA, takve ljude je godinama okruživao zid ćutanja koji je trebalo probiti", dodao je načelnik kriminalističke policije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: