Lideri muslimana kod Erdogana, šta će reći Trampu?

Lideri muslimanskih zemalja u Istanbulu na samitu povodom odluke SAD da priznaju Jerusalim kao glavni grad Izraela. Turska: Izrael glavni grad Palestine.

Izvor: Beta

Sreda, 13.12.2017.

10:03

Lideri muslimana kod Erdogana, šta će reći Trampu?
Tanjug/AP

Samit je sazvan na poziv turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana. Odluka američkog predsednika o priznanju spornog grada kao samo izraelskog izazvala je skoro jednoglasnu osudu u svetu i demonstracije na Bliskom istoku i šire u muslimanskom svetu.

Erdogan, koji zdušno podržava Palestince, jedan je od naglasnijih kritičara takve odluke koju smatra "crvenom linijom za muslimane". On tvrdi da je priznanje protivno međunarodnom pravu i da je Jerusalim treći po značaju sveti grad u islamu, posle Meke i Medine u Saudijskoj Arabiji.

Kao predsedavajući Organizacije islamske saradnje (OIC), koja broji 57 zemalja, Erdogan je sazvao taj hitan samit u nadi da muslimanski svet da jedinstven i čvrst odgovor na odluku o priznanju Svetog grada u čijem istočnom delu Palestinci planiraju da proglase prestonicu svoje buduće nezavisne države.

Može se međutim očekivati da se taj zadatak pokaže kao težak, jer je muslimanski svet duboko podeljen i nekoliko zemalja u regionu, poput Sudijske Arabije, nastoji da izgradi dobre odnose s Trampovom admistracijom, a protive se Iranu.

Turska je danas apelovala na međunarodnu zajednicu da prizna istočni Jerusalim kao glavni grad buduće palestinske države, na otvaranju sastanka lidera muslimanskog sveta.

"Mi koji priznajemo istočni Jerusalim kao glavni grad Palestine, trebalo bi da apelujemo na druge zemlje da priznaju palestinsku državu na osnovi granica iz 1967. godine i sa istočnim Jerusalimom kao njenim glavnim gradom", rekao je ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavašoglu u Istanbulu na sastanku ministara spoljnih poslova zemalja Organizacije islamske saradnje (OIC).

Na poziv Erdogana odazvali su se iranski predsednik, jordanski kralj, katarski emir i libanski predsednik Prisustovaće i palestinski predsednik, koga je sinoć primio Erdogan.

Poznavaoci prilika očekuju da se na skupu u Istanbulu usvoji okvirna osuda odluke SAD. Pre samita, Erdogan je vodio intenzivnu telefonsku diplomatiju, razgovarajući s ključnim liderima u regionu, kao i s francuskim predsednikom Eamanuelom Makronom i papom Franjom.

Na terenu međutim, nasilje i bes se nastavljaju. U protestima koji su izbili na palestinskim teritorijama i u istočnom Jerusalimu poginulo je od četvrtka četvoro Palestinaca, a na stotine ih je ranjeno. Glavni vođa Hamasa, koji vlada pojasom Gaze, Ismail Hanije pozvao je na treću intifadu (ustanak) protiv izraelske okupacije.

Rano jutros Izrael je napao vojno postrojenje Hamasa na jugu pojasa Gaze u odgovoru na raketu koja je sa te palestinske teritorije ispaljena prema južnoj izraelskoj teritoriji, javili su izraelski mediji. Žrtava u izraelskom udaru nije bilo, navodi AP.

Trinaest raketa ispaljeno je iz pojasa Gaze na Izrael od prošle srede, kada je predsednik SAD Donald Tramp saopštio da priznaje Jeruslim kao glavni grad Izraela.
Osam raketa je eksplodiralo na teritoriji Izraela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: