Ostavka premijerke Poljske, Moravijecki je menja

Premijerka Poljske Beata Šidlo podnela je ostavku i na čelu poljske vlade će je zameniti sadašnji ministar finansija Mateuš Moravijecki.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 07.12.2017.

21:18

Ostavka premijerke Poljske, Moravijecki je menja
Foto: Tanjug/AP

To je saopštila Beata Mazurek, portparolka konzervativne vladajuće partije Pravo i pravda, a po završetku sastanka u sedištu te partije u Varšaravi, prenosi AP.

Mazurek je navela da je Šidlo podnela ostavku tokom sastanka, ali da stranačko rukovodstvo želi da ona dođe na drugu važnu poziciju u vladi, pri čemu portparolka nije precizirala o kojoj je funkciji reč.

U Varšavi se nedeljama spekulisalo da bi lider partije Jaroslav Kačinjski mogao da postane sledeći premijer, ali su poljski mediji pisali i da bi novi šef vlade mogao biti i Moravijecki, premda je vlada Beate Šidlo bila popularna među mnogim Poljacima, napominje američka agencija.

Kritičari poljske vlade vide promenu na čelu poljske vlade kao "dimnu zavesu" kako bi se skrenula pažnja sa glasanja u petak o zakonima putem kojih bi se vladajućoj partiji dala značajna ovlašćenja nad pravosudnim sistemom Poljske.

Inače, Beata Šidlo je pre dva dana objavila tvit koji bi, kako su tada preneli poljski mediji, mogao da nagovesti njen odlazak sa funkcije, imajući u vidu spekulacije u Varšavi o mogućoj rekonstrukciji vlade.

"Bez obzira na sve, Poljska je najvažnija. Ona je ta koja brine o porodici i vrednostima i koja je bezbedna, koja polazi od temelja hrišćanskih vrednosti, tolerantna i otvorena, moderna i ambiciozna. To je moja zemlja. Primer Evropi i svetu. To je ono što mi Poljaci jesmo", napisala je Šidlo u utorak na Tviter nalogu.

Poruka je, kako prenosi AP, napisana posle sastanka o rekonstrukciji vlade u njenoj konzervativnoj Partiji prava i pravde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: