Potpisan protokol - podrška ekonomskom osnaživanju žena

Potpisan Protokol o saradnji na realizaciji projekta ONAsnaživanje između Fonda B92, Sremske Mitrovica,Pančeva,Sombora i s centrima za socijalni rad tih gradova

Izvor: B92

Četvrtak, 07.12.2017.

17:42

Potpisan protokol - podrška ekonomskom osnaživanju žena
Foto: Fond B92

Protokol je potpisan tokom trajanja globalne kampanje 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama.

U ime svojih gradova protokol o saradnji sa Fondom B92 potpisali su zamenica gradonačelnika Sremske Mitrovice Svetlana Milovanović, predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost Skupštine Grada Pančeva Milica Todorović i načelnica odeljenja za društvene delatnosti Gradske uprave Sombor Snežana Milanković. Potpisnici su takođe i direktor Centra za socijalni rad „Sava“ iz Sremske Mitrovice Branislav Vukmir, direktor centra za socijlani rad u Somboru Ljubomir Filaković i Sanja Patalov Stojadinović direktorka centra za socijlani rad „Solidarnost“ u Pančevu.

Protokol je potpisan povodom novog ciklusa projekta ONAsnaživanje (2017 – 2019) koji je usmeren na ekonomsko jačanje žena koje su preživele nasilje i žena koje pripadaju ugroženim kategorijama stanovništva.

U okviru novog ciklusa projekta koji je počeo ove godine, servis ekonomskog osnaživanja biće uspostavljen još i na teritorijama Sremske Mitrovice i Pančeva. Model projekta, po uzoru na pilot projekat koji je uspešno u okviru prve faze ONAsnaživanja (2013 – 2016) realizovan u Somboru, podrazumeva osnivanje socijalnih preduzeća, koja kroz akumulaciju sredstava kontinuirano finansiraju obrazovanje žena. Uz pomoć edukacije, žene dobijaju priliku da uvećaju svoja znanja, unaprede svoje sposobnosti i kapacitete za posao, a sve u cilju ostvarenja ekonomske nezavisnosti.

„Zbog važnosti da se problemu nasilja prema ženama pristupi na sveobuhvatan način, kao i uloge državnih institucija u tome, bila nam je želja da iniciramo saradnju sa nadležnim institucijama gradova Sombora, Pančeva i Sremske Mitrovice u cilju uspostavljanja što efikasnijeg servisa ekonomskog osnaživanja žena sa ovih teritorija“, izjavio je predsednik UO Fonda B92 Veran Matić.

Projekat će se realizovati u saradnji sa lokalnim centrima za socijalni rad, sigurnim kućama i lokalnim udruženjima žena koje će imati aktivnu ulogu u pružanju usluge ekonomskog osnaživanja i funkcionisanju novih preduzeća.

ONAsnaživanje je inicirao Fonda B92, a projekat se sprovodi u partnerstvu sa SMART kolektivom i socijalnim preduzećem Dobra bašta. Finasijska podrška projektu i poverenje je dato od strane Fonda Ujedinjenih nacija za borbu protiv nasilja prema ženama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: