Haos na Zapadnoj obali: Sukobi na sve strane, 43 povređeno

Širom Zapadne obale sukobi Palestinaca i izraelskih snaga bezbednosti. U Ramali na protestante ispaljeni gumeni meci. U Vitlejemu i Jerusalimu je napeto.

Izvor: B92

Četvrtak, 07.12.2017.

14:27

Haos na Zapadnoj obali: Sukobi na sve strane, 43 povređeno
Tanjug-AP

Sukobi su izbili nakon jučerašnje odluke amerikčkog predsednika Donalda Trampa da, uprkos upozorenjima arapskih lidera, ali i negodovanju mnogih svetskih zvaničnika, Jerusalim proglasi za prestonicu Izraela i u taj grad premesti ambasadu SAD, koja je do sada bila u Tel Avivu.

Još i pre nego što je i zvanično saopštio svoju odluku kojom je šokirao svet, počelo je okupljanje Palestinaca u pojasu Gaze koji su palili njegove slike i američke zastave.
Protesti su nastavljeni i danas, a u međuvremenu zvanični Izrael poslao je "na problematična" područja dodatne trupe vojske. Naravno, odmah su izbili sukobi u tom delu sveta u kom se sve zatrese i pri najmanjoj izmeni dosadašnjeg statusa kvo.

Reporteri CNN izveštavaju da je Zapadna obala na nogama i da ima sukoba širom Ramale, Vitlejema i Jerusalima, kao i drugih gradova. U Ramali su izraelske snage bezbednosti koristile i gumene metke kao i suzavce u sukobu s Palestincima. Među protestantima su bile i žene i deca. Svi su bacali kamenje na pripadnike izraelskih snaga bezbednosti. Takođe, zapaljena je američka zastava.

Gumeni meci su korišćeni i u Vitlejemu. Haos vlada i na ulicama Jerusalima, onog dela u kom žive Palestinci.

Do sada je potvrđeno da su povređene 43 osobe, a kako kažu iz tamošnjeg Crvenog krsta, većina povreda potiče od gumenih metaka i suzavaca.

Protesti su se prelili i na Jemen. Pročitajte još i :

- Zakazana vanredna sednica SB UN zbog Trampove odluke

- Hamas: Intifada; Izrael: Vojsku; Rezultat: Sukobi

- Arapi besni, Palestina "gori", to su posledice Trampa

- Netanijahu: Istorija; Hamas: Tramp otvorio vrata pakla

- Tramp: Jerusalim glavni grad Izraela, selimo ambasadu

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: