Kurc upozorio da možda nastane sukob u OEBS-u

Predsedavajući OEBS-u, ministar spoljnih poslova Austrije Sebastijan Kurc upozorio je danas na opasnost izbijanja nove krize u toj organizaciji.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 07.12.2017.

11:50

Kurc upozorio da možda nastane sukob u OEBS-u
Tanjug-AP

Kurc je, otvarajući 24. Savet ministara OEBS, kojim se formalno završava predsedavanje Austrije ovom organizacijom, izrazio zabrinutost zbog rasprava oko budžeta u OEBS-u. "Potrebno nam je rešenje kako ne bi ugrozili stabilnu osnovu za finansiranje organizacije", poručio je Kurc.

On je ukazao na jedinstvenost OEBS-a kao foruma za dijalog o bezbednosnim pitanjima istakao da je OEBS danas važniji nego ikada za bezbednost u Evropi. "Kriza poverenja među našim zemljama i dalje je prisutna. Tom trendu moramo da se suprostavimo. Više bezbednosti se može dobiti samo uz veće poverenje", naveo je Kurc.

Prema njegovim rečima Austrija je za ovaj Savet izabrala, zbog toga, svesno teme, koje pogađaju sve države članice i za koje je potrebno zajedničko rešenje, pa je konferencija tako organizovana da se može iskoristiti kao najbolja moguća platforma za to.

Na marginama Saveta ministara, dodao je Kurc, biće vođeni konretni razgovori o bezbednosnoj situaciji u Ukrajini. Kurc je izneo i pozitivan bilans austrijskog predsedavanja, podvukavši posebno pronalaženje rešenja za personalnu kritu sa kojom je OEBS bio suočen letos, kada je čak četiri vodeće funkcije ostalo nepopunjeno.

Naveo je i pokretanje strukturisanog dijaloga o vojnim izazovima, kao i održavanje „5+2“ razgovora o Pridnjestrovlju, kao pozitivne rezultate austrijskog predsedavanja.

Kurc je podvukao da je Austrija tokom predsedavanja posebno težište stavila na borbu protiv radikalizacije i terorizma. "Nijedna naša zemlja nije bezbedna od tih problema", upozorio je on dodajući da je želeo da se oko ove teme slože sve zemlje. Najavio je da će specijalni izaslanik za ovu oblast Peter Nojman izraditi „priručnik za prevenciju“.

Kurc je kazao da se u OEBS diskusija oko ljudskih prava često kontroverzna, te podvukao značaj učešća civilnog društva u ovoj oblasti. I generalni sekretar OEBS Tomas Greminger ukazao je da u OEBS postoji kriza poverenja.

„Trenutno smo suočeni sa najnižim stepenom poverenja medju ključnim akterima. Potrebni su graditelji mostova“ poručio je on. Pošto se odluke u OEBS donose konsenzusom neophodno je poverenje dijalog i spremnost za kompromis, rekao je Greminger.

S tim u vezi je rekao da sa posebnom zabrinutošću prati diskusiju oko reforme stope doprinosa budžetu OEBS zemalja članice.

Savetu ministara OEBS prisustvuje i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: