Krivične protiv Malog i Vesića zbog oblutaka na Skadarliji

Pokret za preokret predao Višem javnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv gradskih vlasti zbog uništavanja zaštićene kulturno-istorijske celine Skadarlija.

Izvor: B92

Sreda, 06.12.2017.

13:13

Krivične protiv Malog i Vesića zbog oblutaka na Skadarliji
Foto: Beoinfo

Prijava je podneta protiv gradonačelnika Beograda Siniše Malog, gradskog menadžera Gorana Vesića, v. d. direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda Olivere Vučković i gradskog arhitekte Milutina Folića.

Pokret je naveo da gradska vlast Beograda uništava Skadarliju, tako što bez valjane dokumentacije, umesto stare kaldrme na asfaltiranu podlogu postavlja bele oblutke i time trajno narušava autentičnost tog svetski poznatog dela grada.

Predsednik tog pokreta Janko Veselinović rekao je da je uz prijavu podneta i obimna dokumentacija koja obuhvata i fotografije "oblutaka" iz Grčke koji su stavljeni u delu Skadarlije.

On je rekao da očekuje da će nadležni sud i policija brzo utvrditi ko je za to odgovoran.

Veselinović je naveo i da smatra da krivična prijava treba da bude odmah uzeta u razmatranje jer, kako je rekao, na proleće se može očekivati da će gradska vlast nastaviti uništavanje tog kulturnog dobra.

On je ono što se radi u Skadarliji nazvao vandalizmom i upitao šta bi bilo i da li je moguće da to neko uradi u Parizu, odnosno na Monmartru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: