Novosti: Na proveri 2.000 doktorata s privatnih fakulteta

Komisija za akreditaciju i proveru kvaliteta (KAPK) dovela je u pitanje diplome oko 2.000 profesora, docenata i asistenata na privatnim fakultetima u Srbiji.

Izvor: Beta

Nedelja, 03.12.2017.

23:36

Novosti: Na proveri 2.000 doktorata s privatnih fakulteta
Ilustracija: GettyImages

To pišu "Večernje novosti" u izdanju od ponedeljka u tekstu "Pod lupom 2.000 doktorata".

List piše da su u pitanju predavači sa Univerziteta "Singidunum", "Megatrend", "Union Nikola Tesla", visokih strukovnih škola i drugih privatnih fakulteta. ;

"Novosti" dodaju da su kontrolom diploma profesora, docenata i asistenata dovedene u pitanju i diplome studenata koje su oni ocenjivali, kao i kvalitet studijskih programa na kojima predaju.

Član KAPK profesor Miroljub Milivojčević kazao je da su u pitanju "nevažeće diplome jer su ih izdale ustanove koje nikada nisu dobile rešenje o utvrđivanju uslova za obnavljanje delatnosti magistarskih ili doktorskih studija".

Oštećeni profesori za list su naveli da je problem nastao kada je u postupku reakreditacije KAPK odlučio da doktorima nauka zaposlenim na fakultetima i visokim školama traži plan i program doktorskih studija, što je, kako su naveli, nemoguće za one koji su diplomirali pre uvođenja "Bolonje".

U rešavanje problema uključilo se i Ministarstvo prosvete koje je kazalo da je zatražilo mišljenje Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje, ali i međunarodnih institucija.

Kako navode oštećeni, "posao prosvetne inspekcije je da proverava da li visokoškolske ustanove ispunjavaju sve uslove na osnovu kojih su akreditovane, a za 12 godina ni u jednoj od tih ustanova nije utvrđen problem sa diplomama koje se sada osporavaju".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: