Funkcioner SNS lagao o imovini – platio 300.000 dinara

Zbog pokušaja da prikrije ili da lažne podatke o imovini, Agencija za borbu protiv korupcije podnela je krivičnu prijavu protiv Aleksandra Milovančeva.

Izvor: B92

Subota, 02.12.2017.

13:02

Funkcioner SNS lagao o imovini – platio 300.000 dinara

Prijava je odbačena pošto je direktor Luke Novi Sad i funkcioner SNS uplatio 300.000 dinara na račun predviđen za javne prihode, piše danas Vojvođanski istraživačko-analitički centar.

U krivičnoj prijavi koju je pre nešto manje od godinu dana podnela Agencija za borbu protiv korupcije, a u koju je VOICE imao uvid, navodi se da agencija sumnja da je Milovančev u svoja tri izveštaja o imovini predata 2014. godine pokušao da prikrije imovinu.

On, tako, nije prijavio da je njegova supruga Mira Ač, inače predsednica Nadzornog odobra Novosadskog sajma, vlasnica dva stana u Beogradu, vozila marke "dajmler krajsler", kao i da nije prijavio da je ona pored prijavljenih prihoda iz svog privatnog preduzeća tokom 2014. i 2015. zaradila još 1,27 miliona dinara od Novosadskog sajma.

Milovančev takođe nije prijavio da mu je supruga vlasnica preduzeća sa kojim on ima zakupodavni odnos.

Agencija je sumnjala i da je Milovančev lažno prijavio da je prihodovao od davanja u zakup svog poslovnog prostora firmi svoje supruge.

On je agenciji prijavio da po osnovu zakupa godišnje zarađuje 2,75 miliona dinara, ali je Agencija proverom podataka Poreske uprave došla do saznanja da je Milovančev od zakupa tokom 2014. godine zaradio 535.426 dinara, a da u 2015. godinu uopšte nije ima takvih prihoda, piše VOICE (www.voice.org.rs).

Kako se vidi iz krivične prijave, Milovančev i pored insistiranja Agencije nije odgovorio zašto nije prijavio svu imovinu.

U Agenciji za borbu protiv korupcije za VOICE su kazali da su po službenoj dužnosti i ranije vodili postupak protiv Milovančeva, te da mu je 2016. godine izrečena i mera upozorenja, jer je suprotno zakonu u periodu od 1. novembra 2013. godine do 29. decembra 2014. godine, istovremeno obavljao javne funkcije odbornika Skupštine grada novog Sada i člana Nadzornog odbora Javnog skladišta Slobodna carinska zona Novi Sad a.d.

Aleksandar Milovančev nije odgovorio na pitanja koja mu je VOICE uputio.

Prema izveštaju o imovini i prihodima koji je Milovančev predao Agenciji za borbu protiv korupcije, on je jedan od najplaćenijih javnih funkcionera u Vojvodini. Mesečna plata na mestu direktora Luke Novi Sad iznosi skoro 290.000 dinara, a Milovančev mesečno samo od javnih funkcija zarađuje skoro 340.000 dinara.

Kako je za VOICE rečeno u novosadskom Osnovnom javnom tužilaštvu, krivična prijava protiv Milovančeva je odbačena, pošto je ispunio nalog zamenika javnog tužioca i uplatio 300.000 dinara na račun propisan za uplatu javnih prihoda.

Član 283. Zakonika o krivičnom postupku na koji se tužilaštvo poziva predviđa da javni tužilac može odložiti krivično gonjenje za krivična dela za koja je predviđena novčana kazna ili kazna zatvora do pet godina, a delo za koje se Milovančev sumnjičio previđena je zatvorska kazna od šest meseci do pet godina zatvora, ako on prihvati jednu od propisanih obaveza.

Među tim obavezama su otklanjanje ili nadoknada štete, uplata novca na račun propisan za uplatu javnih prihoda koji se kasnije koristi za humanitarne ili druge javne svrhe, a osumnjičenom se može dodeliti i društveno-koristan ili humanitaran rad, navodi VOICE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: