Skat uručio priznanja Mihajlovićevoj i NVO

Američki ambsador Kajl Skat priredio je prijem u čast dobitnika priznanja koji su doprineli u borbi protiv nasilja nad ženama.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 30.11.2017.

20:19

Skat uručio priznanja Mihajlovićevoj i NVO
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžiæ

On je poručio da je Srbija ove godine preduzela ozbiljne korake u tom pravcu.

Skat je na skupu u rezidenciji istakao da je Srbija donela Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, kao i strategiju i akcioni plan za sprečavanje trgovine ljudima, a posebno je zahvalio pojedincima na stalnim naporima u sprečavanju rodno zasnovanog nasilja.

Šampion u javnom zalaganju za prava žena je, po rečima američkog ambasadora, Zorana Mihajlović ministarka i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, koja je, kako kaže, bez straha govorila o rodno zasnovanom nasilju i pokazala hrabrost po tom važnom pitanju.

Znači mi da su ljudi prepoznali i videli da svi zajedno pokušavamo kao društvo da napravimo korake da se smanji nasilje nad ženama. Mislim da je ova godina potpuno drugačija u odnosu na prethodne.

Imamo novi zakon i država čini sve što može u jednoj koordiniranoj akciji između policije i socijalnih ustanova”, rekla je Mihajlović.

Ona je dodala da je, pored zakona, važno da se pravi nenasilno društvo i da je borba protiv nasilja moguća ako su u tome i muškarci i žene.

Dobitnici priznanja su i Marijana Savić iz NVO Atina, Slobodanka Boba Macanović iz NVO Autonomni ženski centar, Mitar Đurašković iz MUP-a i Dragoslava Barzut iz NVO "Da se zna".

Barzut je kazala da ta organizacija radi monitoring zločina iz mržnje prema LGBT osobama u Srbiji.

Moj motiv je bio što sam i sama bila izložena nasilju i rešila sam da o tome ne ćutim već da učinim ono što mogu. Za dve godine smo uspeli da pomognemo preko 100 osoba koje su doživeli neke obilke nasilja i diskriminacije. Ova nagrada je samo potvrda našem radu”, rekla je ona Tanjugu.

Ambasador SAD podsetio je da su Dan protiv nasilja nad ženama 25. novembar, ustanovile UN, a 10. decembar kao Svetski dan ljudskih prava, navodeći da je između “16 dana aktivizma”.

On je istakao da pravo žena i devojaka da žive bez nasilja nije samo borba kroz koju prolaze isključivo žene, aktivisti civilnog društva već da je to borba u koju svi treba da se uključe.

Skat je izneo podatak UNDP-a da jedna od tri žene u svetu doživi fizičko ili seksualno nasilje, a da većina žrtava poznaje svoje napadače.

Polovinu žena, kaže, ubiju članovi porodice ili partneri, dok je taj procenat za muškarce pet odsto.

Govoreći o napretku Srbije, Skat je istakao da je posle donošenja novog zakona prijavljeno 17.000 slučajve, a da su sudovi doneli 6.000 presuda kojima se štite žrtve.

Naša ambasada je ponosna što je pomogla radnoj grupi u izradi zakona iz oblasti nasilja u porodici i želim da poručem policiji, socijalnim radnicima, nastavnicima, nevladinim organizacijama, sudovima i brojnim drugim akterima koji rade na zaštiti od nasilja žena u porodici - hvala na vašem radu i hrabrosti”, poručio je Skat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: