Dan potpisivanja Dejtona - u RS praznik, u Federaciji ne

Dan potpisivanja Dejtonskog mirovnog porazuma u Republici Srpskoj je republički praznik, tako da je u ovom bosanskohercegovačkom entitetu neradni dan.

Izvor: Beta

Utorak, 21.11.2017.

12:22

Dan potpisivanja Dejtona - u RS praznik, u Federaciji ne

U Federaciji BiH se ovaj dan ne obeležava kao praznik i u tom entitetu danas je običan radni dan.

Na nivou cele BiH nikada nije usvojen zakon o paznicima, već entiteti imaju svoje zakone o o praznicima, kojima je zajedničko jedino obeležavanje međunarodnih praznika.

Srpska strana je ranije predlagala da se 21. novembar, dan kada je potpisan Dejtonski sporazum, obeležava kao dan BiH, ali na to nije pristala bošnjačka strana, koja kao Dan državnosti obeležava 25. novembar, dan ZAVNOBiH.

U američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu 21. novembra 1995. godine potpisan je Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavno-pravni poredak.

Dejtonski sporazum, posle tronedeljnih pregovora, parafirali su tadašnji predsednici Srbije Slobodan Milošević, Republike BiH Alija Izetbegović i Hrvatske Franjo Tuđman.

Sporazum je parafiran u prisustvu tadašnjeg državnog sekretara SAD Vorena Kristofera, a osim njega glavni američki posrednici bili su Ričard Holbruk i general Vesli Klark.

Dejtonski sporazum zvanično je potpisan 14. decembra 1995. godine u Jelisejskoj palati u Parizu.

Posle 22 godine od uspostavljanja mira u BiH u ovoj zemlji i dalje su snažno izražene nacionalne podele i radikalna retorika nacionalnih vođa tri naroda.

Predsednik RS Milorad Dodik otvoreno negira državu BiH i traži veću autonomiju entiteta, čak i nezavisnost RS, bošnjački lider Bakir Izetbegović preti radikalnim odgovorom ako RS krene putem samostalnosti, dok hrvatski lider Dragan Čović zagovara uspostavljanje hrvatske izborne jedinice u BiH, koja bi bila preteča trećeg, hrvatskog entiteta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: