Tilerson gasi "Trampov požar": Još ima nade...

Sjedinjene Države i dalje "imaju nadu u diplomatiju" za rešenje krize sa Severnom Korejom, rekao je šef američke diplomatije Reks Tilerson.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 20.11.2017.

23:02

Tilerson gasi
Getty images

On je to izjavio neposredno pošto su SAD uvrstile tu zemlju u spisak zemalja koje "podržavaju terorizam".

Severna Koreja je već bila na tom spisku od 1988. do 2008. ali je administracija republikanca Džordža Buša mlađeg sklonila sa spiska da bi se dala šansa pregovoroma o njenom nuklearnom programu koji su na kraju propali.

Predsednik SAD Donald Tramp je rekao da je Pjongjang trebalo vratiti na taj spisak mnogo ranije.

Državni sekretar SAD Reks Tilerson je objasnio danas novinarima u Beloj kući da se radi ipak o "vrlo simboličnoj" objavi.

"Nastavićemo da jačamo pritisak na režim Kim (Džon Una) da shvati da će biti sve gore ako odbije da pregovara", rekao je Tilerson.

"Opšti je utisak" da pritisak koji se vrši sankcijama koje su već na snazi ima značajan uticaj na Severnu Koreju, rekao je Tilerson.

On je izrazio nadu da će se nastaviti trenutni period mira, pošto nije bilo severnokorejskog probnih nuklearnih testova od 15. decembra.

Prema Stejt departmentu stavljanjem na ovaj spisak mogu da se pojačaju sankcije kojim će se kažnjavati osobe ili zemlje koje imaju trgovinske razmene sa Severnom Korejom.

Američko ministarstvo finansija će već sutra objaviti proširene sankcije.

Tilerson je rekao da se radi o tome da će se na nove kompanije usmeriti nove jednostrane mere kao što su bile uvedene ranije na primer prema jednoj kineskoj banci koja je poslovala sa Pjongjangom.

Posle novih servernokorejskih balistsičkih i nuklearnih proba Savet bezbednosti UN usvojio je letos nove jače multilateralne sankcije. SAD pozivaju i druge zemlje da uvedu jednostrane sankcije.

SAD se nadaju da će severnokorejski vođa Kim Džong Un kada bude potpuno izolovan, pod ekonomskom blokadom i uz pretnju vojne opcije koju često pominje američki predsednik, prihvatiti pregovore o svom nuklearnom programu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: