Merkelova: Bolje novi izbori nego manjinska vlada

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da održavanje novih izbora smatra boljom opcijom nego da predvodi manjinsku vladu.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 20.11.2017.

19:45

Merkelova: Bolje novi izbori nego manjinska vlada
EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Ona je istakla da joj je cilj izgradnja stabilne vlade, a to je poručila nakon što su noćas propali pregovori o formiranju trostranačke koalicije.

"Moje mišljenje je da bi novi izbori bili bolja opcija", rekla je Merkelova nemačkoj televiziji ARD, u intervjuu koji će biti emitovan kasnije večeras u celosti, prenosi Rojters.

Merkelova je navela da ne planira da bude kancelarka u manjinskoj vladi.

"Nemam manjinsku vladu u svojim planovima...Neću danas reći da nikada na to neću pristati, ali sam veoma skeptična i mislim da bi zato novi izbori bili bolje rešenje", rekla je ona za ARD, prenosi AP.

Merkelova je poručila da je Nemačka i dalje stabilna posle kraha pregovora.

Kancelarka je navela i da neće sebe učiniti zavisnom od podrške krajnje desnice.

Istovremeno, istakla je da je saradnja za strankom Zelenih bila veoma dobra i da je poverenje s tom partijom izgrađeno.

Merkelova je drugoj nemačkoj televiziji, ZDF, danas rekla da ne vidi razlog zašto bi podnela ostavku nakon kraha pregovora, istakavši da će njen konzervativni blok ući u eventualne ponovne izbore "još ujedinjeniji nego što je bio".

Kako je navela, spremna je da na funkciji kancelara bude još četiri godine, istakavši da je važno poslati signal stabilnosti Nemačkoj, Evropi i svetu, navodi Rojters.

Na pitanje da li je moguća "velika koalicija" sa Socijaldemokratskom partijom (SDP), Merkelova je odgovorila da će sačekati da vidi kakav će biti odgovor te partije nakon razgovora sa nemačkim predsednikom Frank-Valterom Štajnmajerom, koji je najavljen za sredu.

Međutim, napomenula je da bilo kakav zahtev za njeno povlačenje ne bi bio dobar način za otpočinjanje nove koalicije.

Merkelova je, takođe, izrazila razočaranje zbog odluke Stranke slobodnih demokrata (FDP) da se povuče iz koalicionih pregovora, ali je rekla da ne očekuje da će se ta partija predomisliti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: