Nemački mediji: Mladić – čovek koji nije svestan krivice

Izricanjem presude Ratku Mladiću u sredu 22.11. Haški tribunal za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije faktički će okončati svoj rad.

Izvor: Dojèe vele

Nedelja, 19.11.2017.

16:27

Nemački mediji: Mladić – čovek koji nije svestan krivice
Getty images

To je povod za više tekstova u nemačkim medijima, prenosi Dojče veče.

U članku nemačke novinske agencije dpa pod nazivom “Ratko Mladić – nepopravljivi krvnik Balkana“ navodi se da se 75-godišnjem bivšem generalu vojske RS sudi za najveći ratni zločin u Evropi nakon Drugog svetskog rata.

“Na vrhuncu svoje vojne moći, bosansko-srpski general zauzeo je Srebrenicu, zaštićenu zonu UN na istoku Bosne. Plavi šlemovi nisu pružili nikakav otpor. Oko 8.000 muslimanskih muškaraca i dečaka ubijeni su u danima nakon 11. jula 1995. godine.“

“Mladić danas ima 75 godina i najverovatnije je da će zbog genocida u Srebrenici ostatak života provesti u zatvoru. Pred sudom je već dobrih pet godina. Dok sedi na optuženičkoj klupi ne nosi uniformu, već bejzbol-kapu i često demonstrativno iz dosade lista novine. On po svemu sudeći želi da stavi do znanja sledeće: ovaj sud – ’produženu ruku NATO’ – on ne poštuje. Naređenja ne prihvata, odbija da skine kapu ili da ustane i pri tom se zlobno krevelji. Taj čovek nije svestan svoje krivice. Naprotiv, on je apsolutno uveren da je postupao moralno i u vojnom smislu briljantno. On i dalje veruje, kako kaže, u ’pravednu, nacionalnu stvar’ i sebe vidi kao ’zaštitnika svog naroda’ od ’Turaka’. A ’Turcima’ naziva desetine hiljada žrtava – mučenih i ubijenih muslimana“, piše agencija dpa.

Oberbajeriše folksblat u članku pod nazivom “Srebrenica: večno otvorena rana“, između ostalog prenosi: “Genocid i progon bosanskih muslimana pod ciničnim pojmom 'etničko čiščenje' bili su deo kampanje stvaranja Velike Srbije. Jugoslovenski predsednik Slobodan Milošević takođe je delom odgvoran za to. Da li međutim, sudski procesi u Hagu pomažu u suočavanju sa zločinima iz prošlosti? Tužilac Serž Bramerc odmahuje glavom: ‚U Srbiji još uvek ima političara koji negiraju genocid. Kako onda može da dođe do pomirenja?'“

Srbija se teško nosi sa svojom prošlošću, piše dalje nemački list, “Ratko Mladić je još uvek za veliki broj stanovnika Srbije ratni heroj koji je svoj narod u Bosni želeo da zaštiti od propasti. Majice s njegovim likom još uvek se mogu kupiti u mnogim suvenirnicama u Beogradu. Haški tribunal je u Srbiji simbol za neprijatelja. Premijerka Ana Brnabić nedavno je izjavila da je Sud jednostrano radio protiv Srbije. To samo može da zaoštri odnose, a ne da dovede do pomirenja“, zaključuje Oberbajeriše folksblat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

23 h

Podeli: