Mihajlovićeva sad hvali premijerku, "na nišanu" Đorđević

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović ocenila je kao značajno zalaganje premijerke oko zakona o rodnoj ravnopravnosti.

Izvor: Tanjug

Subota, 18.11.2017.

10:30

Mihajlovićeva sad hvali premijerku,
Foto: Tanjug

Zorana Mihajlović i premijerka Ana Brnabić su nedavno imale mali "sukob" oko toga čije su zasluge za unapređenje procesa izdavanja građevinskih dozvola, ali su brzo spustile loptu i sada je očigledno njihova saradnja na visokom nivou.

Kako je navela Zorana Mihajlović, zakon o rodnoj ravnopravnosti je sada u fazi nacrta, a premijerka se zalaže da on bude usvojen što pre, jer to predstavlja jasan signal da da će Srbija uskoro dobiti evropski zakon i ravnopravniji status žena.

Mihajlović je u saopštenju izrazila i nezadovoljstvo što Koordinaciono telo koje radi na tom zakonu gotovo tri godine, od septembra nije dobilo odgovor od Ministarstva za rad koje vodi Zoran Đorđević. Tom ministarstvu je prepušten nacrt da bi što pre predložili rešenja za one delove zakona na koje su imali zamerke, navodi se u saopštenju iz kabineta potpredsednice vlade.

"Neću pogreštiti ako kažem da je za sve žene i muškarce u Srbiji, i sve one koji smatraju da nam treba ravnopravnije društvo, veoma značajno da čuju predsednicu Vlade kako kaže da nam je što pre potreban zakon o rodnoj ravnopravnosti. Ta podrška zakonu jasan je signal da će Srbija uskoro dobiti moderan i evropski zakon koji će dovesti do veće ravnopravnosti žena nego što je imamo danas, za šta se godinama zalaže Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost", rekla je Mihajlović.

Prema njenim rečima, Nacrt zakona o rodnoj ravnopravnosti na kome su gotovo tri godine radili Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, stručne i nevladine organizacije i koji je dobio podršku ministarstava i više od 100 udruženja i organizacija, više od dva meseca nalazi se na doradi u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja koje je izrazilo odredjene sumnje u njegovu sprovodivost.

"Kao ovlašćeni predlagač zakona o rodnoj ravnopravnosti početkom septembra prepustila sam ovaj nacrt upravo Ministarstvu rada kako bi što pre predložilo rešenja za one delove zakona na koje su imali zamerke. Ali, do dana današnjeg nismo dobili nikakav odgovor koji su delovi zakona sporni i koji su predlozi ovog ministarstva kako bi se on poboljšao i konačno usvojio. Očekujem da ćemo posle ove jasne izjave predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić da nam ovaj zakon treba što pre, dobiti jasne predloge Ministarstva rada", kazala je Mihajlovič.

Prema njenim rečima, usvajanje zakona o rodnoj ravnopravnosti u parlamentu biće još jedan veliki podstrek ne samo Kooridnacionom telu, već i čitavom društvu da još više radi na stvaranju boljeg, pravednijeg i humanijeg društva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: