Polaganjem venaca obeležen Dan primirja FOTO/VIDEO

U Srbiji se nizom manifestacija obeležava Dan primirja u Prvom svetskom ratu u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine kada je u 11 sati stupilo primirje.

Izvor: Beta

Subota, 11.11.2017.

12:15

Polaganjem venaca obeležen Dan primirja FOTO/VIDEO
Foto: Tanjug/Rade Preliæ

Izaslanik predsednika Republike Nikola Selaković položio je venac na spomenik Neznanom junaku na Avali. Selaković je venac položio u društvu ministra odbrane Aleksandra Vulina.

Predstavnici Vlade Srbije, stranih ambasada i boračkih udruženja položili su danas u 11.00 časova vence na Spomen kosturnicu stradalima u Prvom svetskom ratu na Novom groblju u Beogradu.

Povodom Dana primirja na Novom groblju izveden je prigodan kulturni program a ceremonija je počela intoniranjem himne Srbije.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević rekao je da je srpska vojska u tom ratu delovala van svojih mogućnosti i dala veliki doprinos u pobedi.

Đorđević je rekao da je srpski narod u Prvom svetskom ratu mnogo propatio i da je srazmerno broju stanovnika jedan od naroda koji je podneo najveće žrtve.

Ispred Skupštine grada Beograda venac je položio gradski menadžer Goran Vesić.

"Danas smo u okviru obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu odali počast francuskim vojnicima koji su poginuli za oslobađanje Srbije. Francuska je aktvino učestvovala u proboju Solunskog fronta", rekao je on i dodao da je oko 300.000 francuskih vojnika, zajedno sa srpskom vojskom, učestvovalo na proboju Solunskog fronta.

Živote je izgubilo 50.000 vojnika od čega je 375 sahranjeno na Francuskom vojnom groblju, pecizirao je Vesić.

"Mi svakog 11. novembra njima, kao i njihovim drugovima koji su poginuli van Beograda, odajemo počast za ono što su uradili za Srbiju", istakao je on.

Kako je dodao, u Prvom svetskom ratu je poginulo između 15 i 20 miliona ljudi od čega je samo Srba poginulo skoro milion i 250 hiljada.

"Nijedna nacija nije dala takav doprinos pobedi u Prvom svetskom ratu i imala takve žrtve, proporcionalno broju stanovnika, kao što je imala malena Srbija. Od 707.000 srpskih vojnika koji su mobilisani, svega se 160.000 vojnika vratilo kući. Ono što desilo u Prvom svetskom ratu postavilo je zauvek temelje saradnje između Francuske i Srbije", naglasio je gradski menadžer.

On je podsetio da su Srbija i Francuska 2011. godine potpisale Sporazum o strateškom partnerstvu kojim je definisano da su Francuska i Srbija strateški partneri "kako je i trebalo uvek da bude jer je to partnerstvo zasnovano na krvlju i zajedničkoj borbi u oba svetska rata".

Narednih dana biće potpisan ugovor sa francuskom vladom u okviru koga će ta vlada platiti polovinu sredstava za obnovu Spomenika zahvalnosti Francuskoj koji se nalazi na Kalemegdanu, najavio je Vesić i dodao da će polovinu sredstava za to obezbediti srpska vlada.
Foto: Tanjug/Rade Preliæ
On je rekao da je Srbija u tom ratu izgubila oko 60 odsto muške populacije.

"Nаtаlijinа rаmondа koju dаnаs nosimo, poznаtа je kаo cvet feniks, oznаčаvа veru i nаdu učesnikа аlbаnske golgote u svoj podvig konаčne pobede nа Solunskom frontu i povrаtkа u otаdžbinu nаkon tri godine mukа, neizvesnosti i borbe", naveo je Đorđević.

Đorđević je kazao i da se nije obistinilo "romantičarsko uverenje" da se završio rat koji će okončati se ratove i da smo danas 99 godina od potpisivanja primirja svesni da takav rat ne postoji.

Perema njegovim rečima najmanje što građani Srbije mogu da učine jeste da neguju uspomenu na pretke i oslobodioce.

On je kazao da je danas francusko-nemačka saradnja jedna od najvažnijih u EU, a da je Balkan prošao kroz još jedno krvavo iskustvo pre nego što se našao na putu ka EU.

"Uprаvo zbog togа što je nаše sećаnje nа rаtnu bedu i užаse svežije, utoliko je i nаšа verа u evropske integrаcione procese snаžnijа", naveo je Đorđević.

On je ponovio da su strаteško opredeljenje Srbije evrointegrаcije i vojnа neutrаlnost.
Tanjug/Jaroslav Pap
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je u Somboru prilikom obeležavanja 73 godine od Batinske bitke, da Srbija ponosno čuva uspomenu na sve heroje koji su položili život za slobodu i dodala da Srbija danas počiva na istim vrednostima - antifašizmu i slobodarstvu i da njena politika nije promenila.

"I u Prvom i u Drugom svetskom ratu Srbija se borila rame uz rame sa svim slobodoljubivim zemljama. Naša politika nije se ni do danas promenila. Prijateljstvo i saradnju negujemo i sa Istokom i sa Zapadom – Ruskom Federacijom, zemljama EU, SAD, Kinom, Indijom, Ujedinjenim Arapskim Emirtima, zemljama Južne Amerike i Azije", rekla je Brnabićeva.

Ona je kazala da se Srbija danas za bolju budućnost bori na drugačiji način i da Vlada Srbije nastavljajući teške reforme nastoji da svakodnevno poboljša život svih građana.

Brnabić je ponovila da je punopravno članstvo Srbije u Evropskoj uniji glavni spoljnopolitički cilj zemlje.

Ona je rekla i da je važno graditi još bolje odnose sa zemljama regiona.

"Da bismo mogli da ubiremo plodove uspešnih ekonomskih i društvenih reformi, potrebno je da ceo region Zapadnog Balkana zadrži političku stabilnost. Zato Srbija insistira na otvorenom dijalogu, jačanju saradnje i poverenja u regionu. To su prioriteti na kojima svi zajedno treba da radimo, jer je dijalog jedini i pravi put za rešavanje svih otvorenih pitanja", kazala je Brnabićeva.

Ona je navela da je Batinska bitka u istoriji ostala upamćena kao najveća po broju učesnika, intenzitetu borbi i strateškom značaju u toku čitavog Drugog svetskog rata na teritoriji Jugoslavije.

Brnabićeva je rekla da se vrednost i značaj pobede u Batinskoj bici može razumeti uz podsećanje na događja koji su joj prethodili.
Tanjug/Jaroslav Pap
Podsetila je da je nakon što je Crvena armija prešla istočne granice i zajedno sa partizanskim jedinicama oslobodila Beograd i Srbiju, na jesen 1944. godine, ustanovljen Sremski front kao poslednja faza u borbi za oslobođenje zemlje.

Brnаbić je danas položila i vence nа spomenik pаlim borcimа u Bаtinskoj bici 1944. godine u Drugom svetskom rаtu.

"Srbijа ponosno čuvа uspomenu nа sve heroje Bаtinske bitke. Hvаlа vаm što ste se hrаbro borili zа nаšu slobodu. Ostаćemo dosledni vrednostimа zа koje ste položili život i nаstаvićemo dа grаdimo bolju budućnost", zаpisаlа je Brnabićeva u Spomen knjizi.

Bаtinskа bitkа ili Bаtinskа operаcijа između jedinicа Crvene аrmije i NOVJ s jedne i nemаčkog Vermаhtа i njegovih sаveznikа trаjаlа je od 11. do 29. novembrа 1944. kod selа Bаtine u Bаrаnji.

Predsednica Vlade Srbije i ambаsаdor Rusije Aleksаndar Čepurin položili su danas venаc i nа Groblju crvenoаrmejаcа u Somboru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: