"Tihu većinu ne zanima slavljenje ratnih zločinaca"

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc veruje da u bivšoj Jugoslaviji postoji tiha većina koju ne zanima slavljenje ratnih zločinaca i negiranje zločina.

Izvor: Tanjug

Petak, 10.11.2017.

19:02

Foto: Tanjug, arhiva

"Neprijatno im je kada vide studentski dom nazvan po Radovanu Karadžiću ili kada se (Vladimir) Lazarević i (Mile) Kordić dočekuju kao heroji. Oni samo žele bezbednost i prosperitet, koji se mogu postići samo dubljom integracijom. Nadam se da će naći svoj glas i uticati na politička rukovodstva u svojim zemljama", rekao je Bramerc u intervjuu za beogradski Novi magazin.

On je istakao da je teško razumeti mentalitet za koji su Lazarević ili Kordić heroji jer, kako je dodao, časni vojnici ne napadaju civile, ne pale njihove kuće i zbog njih stotine hiljada ljudi ne beži u strahu.

"Istovremeno svestan sam koliko nismo postigli i koliko toga ostaje da se uradi. Tužilaštvo mora oslobađajuće presude u predmetima kao što su Gotovina, Haradinaj, Orić i Perišić smatrati nepovoljnim ishodom zato što smo bili ubeđeni da imamo dokaze za njihovu krivicu, ali nismo uspeli", naveo je Bramerc.

Povodom zatvaranja Tribunala Bramerc je ocenio da to nije kraj, već samo početak sledećeg poglavlja.

Bramerc je naglasio da će se pravda za ratne zločine i dalje ostvarivati.

"Kada pogledam unazad, 24 godine rada Tribunala, veoma sam zadovoljan onim što je Tužilaštvo postiglo. Procesuirali smo mnoge od najodgovornijih za zločine i obezbedili presude koje se moraju smatrati prekretnicom. Otkrili smo istinu o tome šta se desilo i predočili to u sudnici, tako da svako to može da vidi", rekao je Bramerc.

Kaže da je, iako ima odluka koje su negativno uticale na percepciju rada Tribunala, i dalje uveren da je, u celini, Tribunal pokazao da je svoju odgovornost proveo nezavisno, nepristrasno i bez obzira na nacionalnost i religiju i da su ga vodili samo dokazi i pravo.

"Tribunal je ostvario pravdu za veliki broj žrtava i njegovi rezultati su uveliko nadmašili očekivanja onih koji su ga osnovali 1993. godine", naglasio je.

Svoju saradnju sa kolegama tužiocima u regionu Bramerc je ocenio kao uvek dobru "zato što smo svi mi profesionalci i delimo zajedničku predanost pravdi".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

17 h

Podeli: