Dodik: Očekujem rešenje granice, ali Sarajevo...

Predsednik RS Milorad Dodik očekuje da će pitanje razgraničenja između Srbije i BiH biti rešeno do kraja godine.

Izvor: Tanjug

Petak, 10.11.2017.

13:43

Dodik: Očekujem rešenje granice, ali Sarajevo...
Foto: Tanjug/Rade Preliæ

Međutim, on upozorava i da bi sarajevske vlasti mogle da zakomplikuju to pitanje.

“Mi podržavamo predlog Srbije i naša saglasnost postoji. To može biti do kraja godine, ali izvan je ruku Vučića da zna kako će političko Sarajevo reagovati“, upozorio je on u izjavi novinarima, nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerke dve vlade.

Dodik je rekao da ne veruje da će se bosanski Hrvati protiviti, dok bi muslimani mogli to da urade iz nekih svojih razloga.

“RS i Srbija imaju identičan stav oko pitanja razgraničenja i mi to pitanje ne doživljavamo kao suštinsku granicu, već kao formalnu liniju, koju treba usaglasiti imajući u vidu međunarodne standarde“, kazao je on.

Upitan za sporne tačke razgaraničenja, rekao je da to utvrđuju komisije, kao i da je gotovo cela “linija u dodiru RS i da Srpska nema nikakav problem“.

“U delu kod Štrpca, gde prolazi pruga Beograd-Bar, postoje neka pitanja, ali to ćemo 'ispeglati'. Ima i nekih skretanja Drine, ali to je sve sa naše strane rešeno i tu niko ništa posebno ne dobija i ne gubi. Ipak imajući u vidu dosadašnja iskustva Sarajeva, oni će to pokušati da iskomplikuju“, uveren je Dodik.

On je dodao da se, međutim, Sarajevo tu ne pita mnogo jer to nije njihova zemlja.

“Oni imaju nadležnost, ali to nije njihovo pitanje. Verujem da će se koncenzus u BiH postići“, naglasio je Dodik.

Šef RS je kazao da je, na sastanku, bilo reči i o Deklaraciji o opstanku srpske nacije koja je, kako je ranije najavljeno, trebalo da uđe u skupštinsku proceduru ovog meseca.

“To ide svojim tokom. Završen je nacrt, stvoreni su uslovi da ide na parlament. Cilj je da bude ovog meseca i mislim da će tako i biti“, kazao je Dodik.

On je, odgovarajući na pitanje novinara, istakao da što se tiče izgradnje mosta Ljubovija-Bratunac, postoje problemi na strani BiH oko graničnog prelaza i izuzimanja zemljišta.

“Srbija je završila sve svoje. Čekamo kraj procedure da se most pusti u rad. Malo se kasni, ali je Srbija sve na vreme uradila. Samo su spore procedure BiH problem“, objasnio je Dodik.

On je rekao da su na današnjem sastanku sa predsednikom Vučićem i premijerke dve vlade pokrenuta politička, ekonomska i regionalna pitanja.

Istakao je da su sve aktivnosti koje su bile planirane između dve vlade realizovane.

“Danas smo videli šta su to imperativi saradnje za sledeću godinu. Za to je dobar trenutak, jer se pravi budžet za 2018“, kazao je on dodajući da je razgovarano i o miru i stabilnosti u regionu, a da RS podržava napore Srbije u tom pogledu.

Rekao je da će na sastanku dve vlade pitanja saradnje biti operativno raspravljana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: