Mugabe smenio "Krokodila", čisti put za svoju suprugu

Predsednik Zimbabvea Robert Mugabe smenio je potpredsednika Emersona Mnangagvu, objavio je ministar informisanja te zemlje Sajmon Kaja Mojo.

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.11.2017.

22:26

Mugabe smenio
Foto: GettyImages

Kaja Mojo je rekao da je predsednik Mugabe iskoristio svoja ovlašćenja da smeni poptredsednika Mnangagva sa svih njegovih funkcija, i da ta odluka stupa na snagu odmah.

Mangagva je smatran jednim od mogućih potencijalnih Mugabeovih naslednika.

Emerson Mangagva (75), čiji je nadimak "krokodil", već više nedelja je pod oštrim kritikama bliskih saradnika predsednika, među kojima je i prva dama Grejs Mugabe. Oni mu zameraju da izmišlja da je u avgustu bio žrtva pokušaja trovanja.

Pristalice smenjenog potpredsednika su nagovestile da je taj pokušaj trovanja organizovala gospođa Mugabe, koja je to vrlo žustro demantovala.

"Postalo je očigledno da je ponašanje Emersona Mangagve u obavljanju njegovih funkcija postalo neusklađeno sa njegovim zvaničnim odgovornostima. Potpredsednik je sistematski i konstantno pokazivao nedostatak lojalnosti, nedostatak poštovanja, nepoštenje i nedostatak ozbiljnosti", rekao je zimbabveanski ministar informisanja obrazlažući odluku šefa države.

Mnangagva je već početkom oktobra izgubio svoj resor ministra pravde, ali tada je zadržan na funkciji potpredsednika, na kojoj je od 2014.

Njegov prisilan odlazak događa se u trenutku kada se vodi rat za nasleđe predsednika Mugabea, starog 93 godine, u okviru vladajuće stranke Zanu-PF, iako je Robert Mugabe već najavio da će se kandidovati za novi mandat 2018. godine, navodi agencija Frans pres.

Grejs Mugabe se smatra potencijalnom nasledinicom supruga, koji je na vlasti u Zimbabveu od sticanja nezavisnosti 1980. Ona je juče izjavila da je spremna da ga nasledi na toj funkciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: