Srbija vodeća u regionu po projektima za obrazovanje

Po broju odobrenih projekata koje univerziteti dobiju od EU kroz Erazmus plus program i po novcu koji se povlači, Srbija je na prvom mestu na Z. Balkanu.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 06.11.2017.

13:01

Srbija vodeća u regionu po projektima za obrazovanje
Foto: Gettyimages

Reč je o projektima koji se odnose na razmenu studenata i profesora, opremanje obrazovnih ustanova, ali i projektima koji se tiču mladih i sporta.

U protekle tri godine institucijama u Srbiji koje se bave obrazovanjem odobrena su 602 projekta, koja podrazumevaju razmenu zaposlenih i studenata sa zemljama EU.

U Fondaciji Tempus, koja vodi Erazmus plus program, kažu da je ukupno za te projekte odobreno 26 miliona evra, što je najviše u regionu Zapadnog Balkana. Prva sledeće zemlja uspela je da povuče nešto više od 13 miliona evra, što je duplo manje od Srbije.

"Oko osam miliona evra dolazi u Srbiju svake godine za projekte međunarodne razmene studenata i nastavnika. Jedan broj studenata i nastavnika odlazi na univerzitete u EU, a jedan broj nastavnijka iz EU dolazi u Srbiju, kaže upraviteljica Fondacije Tempus Marija Filipović Ožegović.

Osim razmene studenata kroz program Erazmus plus sprovode se projekti koji imaju za cilj modernizuju nastave u obrazovnim ustanovama i godišnje se odobri oko deset takvih projekata, vrednosti oko deset miliona evra.

"Srbija je pokazala do sada da ima dobar kapacitet za konkurisanje za projekte, što znači da možemo da pišemo projekte koji se obobravaju za finasiranje. U poređenju sa ostalim zemljama Zapadnog Balkana Srbija pokazuje najbolje rezultate kako u pogledu povlačenja sredstava za studentske razmene, tako i u pogledu opremanja obrazovnih ustanova", rekla je Ožegović za Tanjug.

Najveći univerziteti - Univerzitet u Beogradu i Univerzitet u Novom Sadu imaju najviše projekta, ali pozitivnih primera uspešno realizovanih projekata ima na svim univerzitetima u Srbiji.

Ožegović je kao primer navela Univerzitet u Nišu gde je kroz projekat nabavljena meteorološka stanica koja je na raspolaganju studentima u praksi, ali i primer Visoke škole gde je na isti način nabavljena oprema za laboratoriju i računarske učionice gde studenti izvode vežbe.

"Zahvaljujući ovakvom pristupu može se unaprediti zapošljivost mladi kada završe fakultete jer imaju teorijsko i praktuično iskustvo", pojasnila je naša sagovornica.

Pojašnjava da nije reč o kreditima već o bespovratnim sredstvima i da je važno da se opravda poverenje i sredstva namenski potroše.

Srbija je lider u regionu Zapadnog Balkana i po projektima namenjenih mladima za koje je ove godine izdvojeno 1,7 miliona evra, što je povećanje u odnosu na prošlu godinu kada su organizacije u Srbiji bile najuspešnije na Zapadnom Balkanu, sa odobrenih 1,5 miliona evra za realizaciju projekata namenjenih mladima.

Erazmus plus je program Evropske unije koji finansira projekte iz oblasti obrazovanja mladih i sporta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: