"Srbija nek se zapita kakav signal šalje EU"

Norveški ambasador u Srbiji izjavio u intervjuu za "Blic" da se raspravom o "stolicama" na kojima sedi Srbija skreće pažnja sa važnih tema.

Izvor: Blic

Ponedeljak, 06.11.2017.

09:20

Ilustracija: Thinkstock

Arne Sanes Bjornstad kaže da bi umesto toga Srbija trebalo da se zapita kakav signal šalje Evropskoj uniji.

On je rekao da bi Srbija trebalo da sedi na svojoj stolici i da je upravo na to mislio i visoki američki zvaničnik Brajan Hojt Ji, koji je nedavno bio u zvaničnoj poseti u Beogradu i izjavom o tome da Srbija ne može da sedi na dve stolice ukoliko želi u EU podigao veliku prašinu u domaćoj javnosti.

"Ta javna rasprava o stolicama predstavlja samo odvraćanje pažnje od važnih izbora koje Srbija treba da načini ukoliko je ozbiljna po pitanju pridruženja EU i poboljšanja životnog standarda svojih građana", rekao je Bjornstad i naglasio da je najznačajniji izbor već napravljen samom prijavom za članstvo u EU.

Na pitanje da prokomentariše oštre izjave Hojta Jija, koje je su zvaničnici u Srbiji ocenili kao pretnje i pritisak, Bjornstad kaže da nije bio uključen u sastanak Jija i Vučića, ali da pretpostavlja da je američki zvaničnik izneo ono što je očigledno.

"Ukoliko Srbija želi da se ekonomski integriše sa zemljama EU moraće da uskladi svoju politiku i zakonodavstvo sa njima, odnosno primenjuje politiku i zakonodavstvo EU. To nije pretnja, samo iznošenje očiglednog. Ukoliko želite da se pridružite klubu, morate da prihvatite uslove za članstvo", poručio je norveški ambasador.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: