“Dva ustanka Srba, Katalonija će ih imati koliko god treba“

“Spreman sam da sarađujem“, rekao je Karles Pućdemon dan pre nego što se predao belgijskoj policiji. Kukavica ili junak – mnogi Katalonci će reći da je dobro postupio.

Izvor: Nevena Zdravkoviæ

Ponedeljak, 06.11.2017.

12:00

“Dva ustanka Srba, Katalonija će ih imati koliko god treba“
EPA-EFE/Quique Garcia

Od referenduma u Kataloniji 1. oktobra, put je smenjenog lidera ovog španskog regiona vodio od slavlja u Barseloni, preko proglašenja nezavisnosti, do evropskog naloga za hapšenje i belgijske policije.

U roku od nešto više od mesec dana najavio je regionalne izbore pa se povukao, smenila ga je španska vlada istog dana kada je proglašena nezavisnost Katalonije, otišao je u Brisel govoreći da ne beži, a iz “srca Evrope“ je poručio da nije otišao po azil. Uslovno je oslobođen, ali ne sme iz Belgije.

Katalonac Agusti Masgoret kaže za B92.net da je odlaskom u Brisel Pućdemon napravio “dobar korak“.

Od prvog dana, kako kaže, španska vlada je pokazivala da ne želi nikakve pregovore, nikakve promene, strogo poštovanje španskog zakona “ili bar njihovu interpretaciju zakona“. Pućdemon je nakon referenduma koji je, ako je suditi po onome što je objavljeno u medijima, protekao nasilno, najavljivao regionalne izbore. Odustao je od njih govoreći da nema garancije da opravda raspisivanje izbora. Međutim, razočaranost Katalonaca nije dugo trajala. Samo dan kasnije katalonski parlament nakon tajnog glasanja, na kojem nije učestvovao veliki deo poslanika, proglasio je nezavisnost regiona.

Istog dana vlada u Madridu aktivirala je član 155 Ustava Španije, raspustila katalonsku vladu, smenila Pućdemona i raspisala regionalne izbore.

“Nema nikakve potrebe za politikom i političkim rešenjima. Isto je i sa primenom člana 155, otpuštanjem i preuzimanjem kontrole nad legitimno izabranom katalonskom vladom. Posle ovog poteza španske vlade bez presedana, ponižavanja katalonskih institucija, Pućdemon je imao obavezu da napusti zemlju i vodi neku vrstu vlade u egzilu“, naveo je Masgoret. Masgoret dodaje i da tokom čitavog ovog procesa, javni tužilac kog je imenovala španska vlada ima jako težak i čvrst stav prema Kataloniji. Tužilac traži, kako kaže, “preventivan” zatvor za sve katalonske političke i civilne lidere.

“Moramo da uzmemo u obzir da je Pućdemon video šta se desilo u slučaju 'Jordis' (Đordi Kuišart i Đordi Sančez) pre dve nedelje. Poslati su u zatvor tokom saslušanja u španskom sudu. Optuženi su za pobunu što implicira zločin koji uključuje silu. Mislim da je ceo svet video da je jedino nasilje počinila jedino španska policija i to nad starijim ženama“, kaže Masgoret.

Iako su znali za taj slučaj, polovina optuženih članova katalonske vlade otišlo je na saslušanje.

“Svi su poslati u zatvor i pored činjenice da nisu pobegli, niti su imali nameru da to učine“, dodao je. “Za Katalonce ovo sve izgleda kao osveta prema katalonskoj vladi. Zato smatramo da su svi oni politički zatvorenici. Svi su preventivno zatvoreni, a njihov 'zločin' je odsustvo nasilja“, rekao je Masgoret.

Siguran je međutim da će se Pućdemon vratiti.

“Mnogi su mislili da Pućdemon beži, poput lošeg kapetana koji prvi napušta brod. Ali, događaji ga pretvaraju u ličnost koja će se vratiti ojačana. Ako je Srbija imala dva ustanka, Katalonija će ih imati koliko god ih je potrebno“, naglašava Katalonac.

Kaže da izbori neće rešiti ništa, da su zatvaranja svih ljudi bila prebrza, nasuprot slučajevima korupcije koji se rešavaju godinama.

“Izbori će verovatno imati isti rezultat kao i prethodni izbori tako da će ceo proces početi ponovo. Nadam se da će se posle izbora početi s dijalogom i da će biti oslobođeni svi zatvorenici. Međutim, mislim da će bez evropske inicijative to biti baš teško“, navodi Masgoret. Masgoret kaže i da kada je u pitanju mišljenje Katalonaca uglavnom se izdvajaju tri struje mišljenja.

“Oni koji su za nezavisnost smatraju da je sve velika nepravda i greška i više su nego ikad pre za nju. Među onima koji su protiv nezavisnosti ima onih koji misle da je progon katalonske vlade nepravedan, a ima i onih koji smatraju da svi i treba da budu u zatvoru“, zaključuje Masgoret.

Nevena Zdravković

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: