Rumunija ponovo izlazi na ulice, opet sporni zakoni

Više hiljada građana Rumunije okupilo se u Bukureštu i drugim gradovima, na protestu protiv zakona, za koje se smatra da će otežati borbu protiv korupcije.

Izvor: B92, Tanjug

Nedelja, 05.11.2017.

22:41

Rumunija ponovo izlazi na ulice, opet sporni zakoni
Foto: Getty Images (detalj sa januarskih protesta)

Demonstranti su se okupili ispred zgrade Vlade nose rumunske zastave i uzvikuju "demokratija je pod opsadom", da je vladajuća Socijaldemokratska partija "crvena kuga", duvaju u vavuzele i lupaju u bubnjeve prenosi AP.

Rumunska agencija Agerpres prenosi da okupljeni nose i transparente na kojima piše "želimo nezavisno pravosuđe", "prevremeni izbori", "šta čekate, novu diktaturu?".

Kako se navodi, protesti su osim u Bukureštu organizovani i u još najmanje osam rumunskih gradova pod sloganom "ne želimo da budemo nacija lopova".

Strani ambasadori i EU usprotivili su se donošenju najavljenog zakona, jer omogućava osobi koja je bila krivično osuđena da bude uzabrana za predsednika držve, kao i ministru pravde da imenuje vrhovne tužioce.

Protesti su potresali Rumuniju početkom godine, kada je nova vlada najavila set zakona koji je predviđao blaže kazne za pojedina krivična dela, a na ulice je tada izašlo više stotina hiljada građana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: