Dva imena manje na spisku država koje su priznale Kosovo

Kosovsko ministarstvo spoljnih poslova objavilo je ažuriran spisak zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova.

Izvor: Tanjug

Petak, 03.11.2017.

12:33

Dva imena manje na spisku država koje su priznale Kosovo
Foto: EPA / Valdrin Xhemaj

Sa tog spiska su uklonjene Nigerija i Uganda čiju pisanu notu o priznanju Priština nikad nije dobila, piše danas "Koha ditore".

Njihovo priznanje je objavio sadašnji kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli tokom drugog mandata tadašnjeg premijera Hašima Tačija 2011. i 2012. godine, navodi se u tekstu koji je objavljen u današnjem UNMIK-ovom pregledu štampe.

Pacoli je takođe najavljivao i priznanje Malija, ali ime te zemlje nikad nije uvršteno na zvaničan spisak onih država koje su priznale Kosovo.

Prištinski list juče je pisao da ni devet godina nakon što je proglasilo nezavisnost, Kosovo ne zna koliko je tačno zemalja priznalo njegovu "državnost".

Podsetimo, da je odluka Surinama da povuče priznavanje Kosova važna i signal je da nije u pitanju "jednosmerna ulica", rekao je u intervjuu za B92.net profesor na Univerzitetu Sent Meri Džejms Ker-Lindzi.

Kako se navodi u noti Stalne misije Surinama pri Ujedinjenim nacijama, odluka je doneta krajem oktobra i to kao odgovor na prošlogodišnju notu Srbije, ali se i dalje čeka "zvaničan odgovor ministarstva spoljnih poslova Surinama".

Inače, vlasti u Prištini su poručile da "nije istina da je Surinam povukao priznanje", a Dačića su označili kao "šarlatana".

PROČITAJTE JOŠ: Surinam, Sao Tome i Prinsipe i "dve afričke zemlje"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: