Dačić: 91 srpski vojnik poginuo u Holandiji, pamtite to

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je zbog revizionističkih nastojanja dela međunarodne zajednice neophodno negovati kulturu sećanja.

Izvor: B92

Četvrtak, 02.11.2017.

18:36

Dačić: 91 srpski vojnik poginuo u Holandiji, pamtite to
Foto: Tanjug / Ministarstvo inostranih poslova

Dačić je na promociji knjige "Srpski vojnici iz Prvog svetskog rata koji su preminuli na teritoriji Kraljevine Holandije" rekao da je za Srbiju važno da Holandija čuva sećanje na taj deo zajedničke istorije dve zemlje.

"Za Srbiju je važno da se Holandija seća srpskih žrtava u Prvom svetskom ratu, brine o obeležjima srpskih stradalnika i ne prepušta ih zaboravu ni posle 100 godina", rekao je Dačić u Muzeju srpske diplomatije Ministarstva spoljnih poslova.

Holandski ambasador u Beogradu Henk van den Dol rekao je da ta publikacija prikazuje sudbine Srba, ratnih zarobljenika koji su se zatekli na teritoriji Holandije u vreme Prvog svetskog rata i dodao da su njihove priče ispričane kroz fotografije, dnevnike i pisma.

Autori knjige su Fabijan Vendrih, Džon Stinen i Tatjana Raković Vendrih.

"Ova publikacija govori o ratnim zarobljenicima, njihovom životu i sudbinama, ali i o aspektima humanitarnog prava i zakonima koji su omogućili da se ti ljudi spasu", rekao je holandski ambasador.

Jedan od autora publikacije Džon Stinen opisao je da su se holandski ministri, iako je Holandija bila neutralna u ratu, sastali na Dan primirja 11. novembra 1918. godine i odlučili da prime deo ratnih zarobljenika iz Nemačke, očekujući da će oni biti oslobođeni. Oni su se potom preko holandske luke Roterdam vraćali u svoje zemlje.

Stinen je kazao da je u Holandiju stiglo oko 250.000 ratnih zarobljenika, među kojima je bilo oko 4.000 Srba. Od toga je njih 1.660 došlo vozom, a 2.656 brodom. Zbog nedovoljnog kapaciteta roterdamske luke, oko 2.000 njih je smešteno u prihvatni centar. Od novembra 1918. do februara 1919. godine u Holandiji je umro 91 srpski vojnik.

Jedan od autora studije Fabijan Vendrih rekao je da je istraživanje započeto 2012. godine kada je on u holandskom selu Garderen otkrio spomenik srpskim vojnicima koji su umrli u Holandiji, što ga je iznenadilo jer je Holandija bila neutralna u Prvom svetskom ratu. On je potom pozvao drugo dvoje autora knjige, srpsku dijasporu i Ambasadu Srbije u Holandiji.

Ministar Dačić je kazao da je Prvi svetski rat "iznedrio heroje i heroine čovekoljublja i humanosti", i da je sa Zapada dolazio najveći broj medicinskih misija i pojedinaca koji su pomagali srpskom narodu, a da je među njima bio i Holanđanin Arijus van Tinhoven, "jedan od heroja valjevske bolnice".

Holandski ambasador je kazao da je Arijus, koji je tokom rata vodio odeljenje hirurgije u valjevskoj bolnici, ostavio i vredne dnevnike - zapise o životu Srbije tokom Prvog svetskog rata.

Šef srpske diplomatije je dodao da je Srbija u Prvom svetskom ratu izgubila trećinu stanovništva i da je gotovo svaka deseta osoba poginula u tom ratu bila Srbin.

"Srbija koja je dala nemerljive žrtve za civilizacijske vrednosti slobode i mira, kulturom sećanja potvrđuje svoje opredeljenje za mir, toleranciju i bolju budućnost za naše potomke", naveo je Dačić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: