"Nisam došao po azil"; Pućdemon mora na sud u četvrtak

Španski sudija pozvao je smenjene članove regionalne vlade Katalonije da se pojave u Madridu u četvrtak 2. novembra.

Izvor: Tanjug

Utorak, 31.10.2017.

19:33

EPA-EFE/QUIQUE GARCIA

Oni su pozvani u okviru istrage o pobuni zbog proglašenja nezavisnosti te španske pokrajine. 

Vrhovni sud Španije pozvao je smenjenog lidera Katalonije Karlesa Pućdemona i 13 smenjenih članova njegove administracije da se pojave u devet ujutru u četvrtak na saslušanju, prenosi Rojters. 

Sudija Karmen Lamela rekla je da bi grupa smenjenih zvaničnika trebalo da se pojavi u sudu u Madridu u četvrtak u devet ujutru na saslušanju koje će trajati i u petak, navodi AP.

Pućdemon, koji je u Briselu, rekao je novinarima da se neće vratiti u Španiju bez garancija da će imati pošteno suđenje.

Špansko državno tužilaštvo u ponedeljak je objavilo da protiv Pućdemona i ostalih smenjenih regionalnih zvaničnika traži optužnice zbog pobune, podsticanja na pobunu i pronevere fondova, za šta je zaprećena kazna od više od 30 godina u zatvoru.

Pućdemon i još nekoliko katalonskih zvaničnika nalaze se u Briselu, gde je smenjeni katalonski lider rekao da će se vratiti kući "odmah" ako Španija garantuje fer sudski proces.

Smenjeni katalonski vođa Karles Pućdemon izjavio je da treba "usporiti" katalonsku nezavisnost da bi se sprečili nemiri.

On je dodao da nije došao u Belgiju da bi tražio politički azil.

Na konferenciji za novinare u Briselu Pućdemon je rekao da će "nastaviti da radi uprkos nametnutim ograničenjima" i da bi se "odmah" vratio kući ako bi Madrid pružio garancije.

Na pitanje koliko dugo planira da ostane u Briselu, on je odgovorio da će ostati dok smatra da je neophodno, kao i da se situacija svakodnevno menja.

Kako je rekao, u Brisel je došao pošto je glavni grad Evrope i pošto iz Belgije može da radi "slobodno i bezbedno".

On je dodao i da su regionalni izbori najavljeni za decembar "izazov koji (katalonske vlasti) u potpunosti prihvataju", kao i da će poštovati rezultate izbora.

"Želim da se (španska) država jasno obaveže. Da li će država poštovati rezultate koji bi mogli da daju većinu snagama za nezavisnost?", upitao je Pućdemon.

Španija želi da Katalonija "odustane od svog političkog projekta, a to neće dobiti", rekao je on.

"Bili smo prisiljeni da prilagodimo plan rada kako bismo izbegli nasilje" i "ako je cena ovakvog stava bude usporila uspostavljanje Republike, onda moramo da je sagledamo kao razumnu cenu u Evropi 21. veka", rekao je Pućdemon.

Pućdemon je stigao juče u Brisel, istoga dana kada su španski tužioci rekli da traže da budu podignute optužnice za podizanje pobune, odbijanja da priznaju centralnu vlast i proneveru protiv smenjenih katalonskih vođa, uključujući i Pućdemona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: