"Torlak": Dete iz Niša nema male boginje

Dete iz Niša za koje je postojala sumnja da je obolelo od malih boginja, ipak nije obolelo od te virusne bolesti, pokazale su analize Instituta "Torlak".

Izvor: B92

Utorak, 31.10.2017.

16:01

Foto: Thinkstock

Načelnik Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Instituta za javno zdravlje Niš Zoran Veličković rekao je da odgovarajući materijal deteta u petak bio poslat na analizu pošto su pedijatri prijavili sumnju na male boginje.

"Od početka godine, pedijatri su za šestoro dece posumnjali da imaju male boginje, ali su analize u 'Torlaku' pokazale da se ipak nije radilo o boginjama", izjavio je Veličković.

Prema njegovim rečima, epidemiološka situacija na području Nišavskog i Topličkog okruga trenutno je mirna.

On je podsetio da su se ranije epidemije morbila (malih boginja) ciklično javljale na dve do četiri godine, a potom je vakcinacija učinila da više nema epidemijskog talasa, nego su se te bolesti javljale na 10 do 15 godina.

"Zbog toga što se smanjio broj dece koja su vakcinisana MMR vakcinom (protiv morbila, zauški i rubeola), ponovo počinju da se javljaju epidemije", rekao je Veličković.

Epidemija morbila, dodao je Veličković, bila je zabeležena 2010. godine, a potom 2014. i 2015. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: